4 intő jel, hogy testünknek több vitaminra van szüksége

4 intő jel, hogy testünknek több vitaminra van szüksége

A vitaminhiány elkerülésére a táplálkozás a kulcs

A mindenféle vitaminok – jól tudjuk – egészségünk és jó közérzetünk őrzői. Ebben vannak nagy segítségünkre a vitaminok, ám a vitaminokat folyamatosan pótolni kell ahhoz, hogy elegendő legyen belőlük a szervezetünkben. A legtöbb vitamin ráadásul szerencsére bizonyos ételekben is megtalálható. Ezért ha folyamatosan odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra (friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, változatos étrend), szinte már nyert ügyünk van egészségünk megőrzésében.

Ám sokszor előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag testünkben vitaminhiány lép fel. Ezek előbb-utóbb bizonyos jelekben is megnyilvánulhatnak, melyek arra intenek: ha nem szeretnék komolyabb bajt, az adott vitamint valahogyan pótolnunk kell.

Testünk gyanús jelei, melyek vitaminhiányra utalhatnak, több vitamin szükséges

A legfontosabb vitaminok és nyomelemek hiánya egy idő után külső megjelenésünkön is megmutatkozik. Melyek lehetnek ezek, és melyik vitamin hiányára utalnak?

  1. Száraz haj, töredezett bőr – az A-vitamin fontossága

Az A-vitamin talán legfontosabb szerepe látásunk épségének megőrzése. De ezen kívül többek között hámsejtjeink osztódását, újratermelődését is elősegíti. Ha tehát szervezetünkben nincsen elegendő A-vitamin, akkor az gyakran a bőrünk, hajunk állapotán is meglátszik. Hámlik a bőröd vagy berepedezik? Netán pattanások jelennek meg rajta? A körmöd gyakrabban tör be a kelleténél, és a hajad is korpásodik? Akkor bizony előfordulhat, hogy A-vitamin-hiány lépett fel a szervezetedben. Ilyenkor érdemes több diófélét, répát, tojássárgáját, tengeri halakat fogyasztani, hogy pótold az A-vitamint.

  1. Száj melletti bőr repedezettsége, sárgás szemfehérje – B-vitaminok a szépségért

A B-vitaminoknak elsősorban bőrünk szépségét, hajunk egészségét köszönhetjük a bőr és hajhagymák anyagcseréjének elősegítésével. Általuk lesz bőrünk ellenállóbb a fertőzésekkel szemben, és hajunk is később kezd őszülni.

Milyen jelek utalhatnak a B-vitaminok hiányára? Például a szájunk melletti bőr repedezetté válik vagy akár ki is sebesedik. A sárgás szemfehérje pedig a B12-vitamin hiányának jele lehet.

Ha a fenti jelek valamelyikét észleljük, akkor érdemes több banánt, májat, tojást, tejterméket és olajos magvakat adni az étrendünkhöz.

  1. Fakó, öreges, pigmentfoltos bőr – a C-vitamin hiányára utalhat

A C-vitamin az egyik legalapvetőbb vitamin szervezetünk egészségéért, ám mivel vízben oldódik, folyamatosan pótolni kell. A C-vitamin elsősorban a fertőzések elkerülésében játszik nagy szerepet, de a rugalmas és feszes bőrt is neki köszönhetjük. Ha nem jutunk eléghez, bőrünk nedvességtartalma csökken, ezért szárazzá, fakóvá válik. Ennek elkerülése érdekében fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt, főleg citrusféléket, csipkebogyót, valamint friss zöldségeket.

  1. Duzzadt, begyulladt fogíny – D-vitamin és kalcium, foszfor hiánya

A D-vitamin legfontosabb szerepe csontjaink erősítése, épségének megőrzése, de a fogágybetegségekkel szemben is védelmet nyújt. Ha el szeretnénk kerülni a vérző, fájó fogíny kialakulását, mely akár még foghulláshoz is vezethet, együnk sok barnarizst, paradicsomot tejterméket.