Élelmiszerek, melyeknek magas a vastartalma

Élelmiszerek, melyeknek magas a vastartalma

+2 fontos tény, amivel nem árt tisztában lenni

A vas nemcsak gyermekeink számára rendkívül fontos, de egy felnőtt ember szervezetében is elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ám testünk nem tudja előállítani – így folyamatosan pótolnunk kell vasszükségletünket.

A vas pótlására a leghatékonyabb – és talán egyben a legkellemesebb! – módszer, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyeknek magas a vastartalma. Szerencsére sok ilyen vasban gazdag étel (hús, zöldség) akad, és ami még jobb hír, ezek az ételek legtöbbször igen finomak.

Magas vastartalmú ételek #1: magvak minden mennyiségben

Ha szeretsz nassolni, például filmnézés közben rágcsálni valamit, van egy jó hírünk. Mindezt megteheted úgy is, hogy az egészségednek is jót tesz. Az erre a célra igen alkalmas magvak között sok olyan akad, melyek vasban igen gazdagok. Ilyen például a tökmag, mogyoró vagy a pisztácia. De a lenmag, szezámmag, búzakorpa is hasonlóan jó, és műzlibe keverve még finomak is.

Tudtad-e ? #1

Nem mindegy, hogy a magas vastartalmú étel, amit fogyasztunk, növényi vagy állati eredetű. A húsokban található vasat tudniillik szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani. Ezért a vegetáriánus étrenden élők esetében előfordulhat, hogy vastartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása is ajánlott.

Magas vastartalmú ételek #2: máj minden formában és mennyiségben

Ha igazán elszántak vagyunk szervezetünk vastartalmának megfelelő szinten tartásán, akkor erre a legjobb étel a máj. Ez vitathatatlanul a legmagasabb vastartalmú étel, ráadásul állati eredetű, ami segíti a felszívódását is. Legjobban járunk, ha kacsamájat eszünk gyakran, de a sertés, borjúmáj is tökéletes választás lehet.

Magas vastartalmú ételek #3: tojás, különösen a sárgája

A tojásnak igen magas a vastartalma – ám a fehérjében a vas felszívódását gátló anyagok találhatóak. Így hát érdemes néha a sárgáját csak magában, fehérje nélkül fogyasztanunk.

Magas vastartalmú ételek #4: bizonyos gombafélék gourmandoknak

A gomba finom étel, és rengeteg olyan akad, amit akár a szomszédos erdőből is begyűjthetünk. A rókagomba például nemcsak gyakori nálunk, de vasban gazdag is, sőt, még C-vitamin is van benne. Ha viszont egészségünk megőrzése mellett még a különleges ételek iránt is vonzódunk, ajánljuk a vargányagombát is, igen magas vastartalma miatt.

Tudtad-e #2

Önmagában az, hogy magas vastartalmú ételeket fogyasztunk, még nem biztos, hogy elég. Ahhoz ugyanis, hogy a vas fel tudjon szívódni szervezetünkbe, elegendő mennyiségű C-vitaminnak is kell lennie a testünkben. Ezért a vastartalmú ételek mellett érdemes ügyelni arra is, hogy magas C-vitamin tartalmú ételeket is fogyasszunk. Vagy akár olyanokat, melyekben mindkettő megtalálható: ilyen lehet például a krumpli vagy a sütőtök.

A fentieken túl még a hüvelyesek, álgabonák, spenót, sóska fogyasztása is ajánlott, mert ezek is igen gazdagok vasban.