A vízben oldódó vitaminok közös jellemzője, hogy az emberi szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket.
Az emberi szervezet számára azonban mind a vízben oldódó vitaminok, mind a zsírban oldódó vitaminok szükségesek, mert a szervezet védekező mechanizmusait erősítik.
A vízben oldódó vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik, a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat.
Vízben oldódó vitaminok: |
B komplex |
B1-vitamin (Tiamin) |
B2-vitamin (Riboflavin) |
B3-vitamin (Niacin vagy Niacinamid formában) |
B4-vitamin (M-vitamin)Folsav |
B5-vitamin (Pantoténsav) |
B6-vitamin (Pyridoxin, Piridoxál, Piridoxamin) |
B7-vitamin (H-vitamin vagy Biotin) |
B8-vitamin(Kolin) |
B9-vitamin (Folsav) |
B10-vitamin (PABA) |
B12-vitamin (Kobalamin) |
B13-vitamin (Orotsav) |
B15-vitamin (Pangamsav) |
B16-vitamin |
B17-vitamin (Laetri) |
Bx-vitamin |
Kolin |
Inozitol |
C-vitamin (Aszkorbinsav) |
H-vitamin |
P-vitamin |
Forrás: Wikipédia