A C-vitamin hiány jelei

A C-vitamin hiány jelei

3 látható és 6+1 láthatatlan intő jel, amire mindenképp figyelj

A C-vitamin az egyik legfontosabb szerves anyag, melyre szervezetünknek a megfelelő működéséhez szüksége van. De azt is tudjuk, hogy hiába eszünk meg gyorsan egy kiló narancsot – ez még önmagában nem elég. Ugyanis a vízben oldódó C-vitamint folyamatosan pótolnunk kell, mivel szervezetünk nem tudja a tartalékot tárolni, hanem az vizeletként eltávozik.

A C-vitamin-hiány pedig bizony megnyilvánul egészségi állapotunkban, közérzetünk változásában is. Ezért különösen fontos már az elején odafigyelni a korai jelekre, melyek figyelmeztetnek: fogyassz több C-vitamint! Melyek lehetnek ezek a figyelmeztető jelek?

Milyen vitaminokra van szükség télen?

A C-vitamin-hiány jelei: a látható, külső jelek

Vannak olyan külső, fizikai megnyilvánulásai a szervezetünk C-vitamin-szükségletének, melyekről úgy gondoljuk, teljesen más okai lehetnek, mint a C-vitamin-hiány. Többek között ezek a jelek figyelmeztethetnek a szervezeted C-vitamin-hiányára:

 1. Sérülékeny bőr: gyakori, lassan, nehezen gyógyuló feltűnő sérülések, zúzódások

Ha átütnek a bőrön a sérülések, az azt mutatja, hogy a vérerek fala gyenge. A C-vitamin egyik fontos jótékony hatása a kollagéntermelés, melynek köszönhetően érfalaink egészségesek tudnak maradni. Ezek a jelek tehát alacsony kollagéntermelésre, és ezáltal C-vitamin-hiányra utalhatnak.

 1. Száraz haj és bőr, hajhullás

 2. Váratlan vérzések:

  • orrvérzés: a meggyengült erekre utaló, tehát kollagénhiány lehet az oka;

  • fogínyvérzés, ínygyulladás: a sejtszövetek egészségéért felelős C-vitamin hiányára utal.

A C-vitamin hiány jelei

A C-vitamin-hiány jelei: a belső, közérzeti változások

A C-vitamin hiánya megnyilvánulhat finomabb, de talán ártatlannak tűnő formákban is. Olyanokban, melyről először nem is gondolnánk, hogy az elégtelen C-vitamin-szintünkre utalhatnak. Így például:

 1. fáradtság

 2. levertség

 3. gyengeség, erőtlenség

 4. gyakori hangulatváltozások

 5. a koncentráció hiánya

 6. indokolatlan(nak tűnő) fejfájás

Ezeknek a jeleknek több, a C-vitamin-hiánnyal összefüggő oka lehet. A C-vitamin ugyanis elősegíti a megfelelő mértékű zsíranyag- és energiatermelésünket. Ha ez nem működik megfelelően, akkor kialakulhat fáradékonyság, gyengeség, általánosan rossz közérzet is.

A C-vitamin-hiány okozhat továbbá – csakúgy, mint a vashiány – vérszegénységet is, ami ugyancsak a fent felsorolt tünetek kialakulásában nyilvánulhat meg. A vas tudniillik a szervezetünk vörösvérsejteinek termelődését segíti – de a vas felszívódása testünkben a C-vitaminnak köszönhetően tud végbemenni.

A C-vitamin hiány jele és egyben következménye: nagyobb hajlam a megbetegedésekre

A C-vitamin egyik legfontosabb szerepe szervezetünk immunrendszerének erősítése. Ha nincs elég C-vitamin a szervezetünkben, akkor sokkal védtelenebbek leszünk a ránk leselkedő fertőzésekre, megbetegedésekre is.

Ha tehát a megszokottnál többször betegedsz meg, gyakrabban dönt le az influenza, akkor mindenképpen érdemes az átlagnál több C-vitamint fogyasztanod. Ez ugyanis nemcsak a C-vitamin hiányának oka, de egyben a figyelmeztető jele is lehet. Ismerd fel, és hallgass szervezeted néma kérésére: így várhatóan az egészségi állapotod mellett a közérzeted, kedved is javulni fog.

A C-vitamin hiány jelei