K-vitamin: a hosszú élet titka?

Az időseknek segíthet ez a vitamin

Időskorban egyre csökken az ellenálló képességünk, és egyre több veszély fenyegeti egészségünket. Az idős emberek könnyebben betegszenek meg, és nehezen gyógyulnak fel belőle. Egyes betegségek pedig akár halálosak is lehetnek. Ilyenek például a szívvel kapcsolatos megbetegedések, melyek az elhalálozások egyik leggyakoribb okai hazánkban.

Az emberiség mindig is arra törekedett, hogy megtalálja a hosszú élet titkát, és gyógymódot találjon minden betegségre. Egy nemrégiben végzett kutatás is ilyenekre keresett választ, melynek során meglepő összefüggésre jutottak a K-vitamin és a hosszabb élet között. Lehetséges, hogy idősebb korban ez a vitamin segíthet, hogy tovább élvezzük az élet adta örömöket?

Ezt a vitamint valóban érdemes szedni idősebb korban

Az amerikai Tufts egyetem kutatói azt vizsgálták, van-e valami összefüggés a szervezet K-vitamin-tartalma és aközött, hogy mennyi ideig élünk. Az eredmények ígéretesek voltak, és azt mutatták, hogy valóban van köze a K-vitamin mennyiségének a magasabb életkor lehetőségéhez.

De vajon miért pont a K-vitaminra esett a választásuk? Ehhez elsősorban azt kell tudni, mire jó a K-vitamin.

Miben segíthet az idősebb korúaknak a K-vitamin?

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, és a véralvadásunk szabályozására van jótékony hatással. Ezenkívül a máj méregtelenítő képességéhez is hozzájárul, valamint a csontok felépítésében is segít.

A K-vitamin az éreredetű szöveteink működése miatt fontos: segít a szöveteinkben levő fehérjéknek megakadályozni a túlzott kalcium-felhalmozódást az artériák falában. Ennek köszönhetően érfalaink hosszabb ideig maradnak rugalmasak, és a vérkeringésünk is megfelelően tud működni. Minél keményebbek, merevebbek az érfalaink, annál nagyobb eséllyel merülhetnek fel egészségügyi problémák, melyek hosszabb távon akár halált is okozhatnak.

Ez adta az ötletet az kutatóknak, hogy megvizsgálják: van-e összefüggés idősebb korban a magasabb K-vitamin-szint és a hosszabb élettartam között.

A K-vitamin és a hosszabb életkor összefüggésének vizsgálata

A felmérés során az egyetemen összesen 4000 amerikait vizsgáltak meg, akik 54-76 év közöttiek voltak. Azok az idősebb korúak, akik véralvadásgátlókat szedtek, nem kerültek bele a vizsgálatba. A K-vitamin ugyanis befolyásolhatja ezeknek a szereknek a hatását.

A kutatás végül nem tudott konkrét összefüggést kimutatni a K-vitamin és a szívbetegség között, ám a hosszabb élettartamra volt hatása. Azok között ugyanis, akiknek a szervezetében a legkevesebb K-vitamin-mennyiség volt, 19%-al megnőtt az elhalálozás esélye.

Milyen tanulsággal szolgál tehát nekünk ez a nagyszabású kutatás?

54 éves kor fölött figyeljünk oda az elegendő K-vitamin-bevitelre

Ha szeretnénk minél hosszabb, egészségesebb életet élni, idősebb korban érdemes tudatosan odafigyelni a rendszeres K-vitamin-bevitelre. Fogyasszunk minél több K-vitaminban gazdag ételt, és időnként vizsgáltassuk meg magunkat, hogy a szükséges vitaminokból elegendő mennyiséget viszünk be szervezetünkbe.