A D-vitamin fontossága a szervezetben

A D-vitamin fontossága a szervezetben

+1 forradalmi felfedezés

A D-vitamint újabban úgy nevezik, hogy a szervezet C-vitaminja.

És talán nem is véletlenül, hiszen mindkettő nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészségnek fenntartásában. És hogy miért fontos a D-vitamin a szervezetünkben? Máris elmeséljük.

A D-vitamin fontossága a szervezetben – de mi is az a D-vitamin?

Annyi eltérés azért akad a kétféle szerves anyag között, hogy a D-vitamin (más néven kalciferol) tulajdonképpen több anyag összefoglaló neve. Kétféle vitamin tartozik bele: a D2-vitamin (ergokalciferol) és a D3-vitamin (kolekalciferol). Mindkettő egyformán fontos a szervezetünk számára, de mivel a D3-vitamin aktívabb hatású, szervezetünk számára az az előnyösebben felhasználható.

A D-vitamint nevezik még D-hormonnak is, és a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják. Ez pedig jó hír számunkra, mert azt jelenti, hogy szervezetünk képes egy ideig tárolni.

A D-vitamin fontossága a szervezetben

A D-vitamin fontossága a szervezetben – hogyan tudunk D-vitaminhoz jutni?

Más vitaminokkal ellentétben, bár több ételben megtalálható a D-vitamin is, fontos tudni, hogy csak elenyésző mennyiségben. Így önmagában célzott táplálkozással még nem jutunk hozzá elegendő D-vitaminhoz. Hogyan tud szervezetünk mégis elegendő D-vitaminhoz jutni?

Mint egyfajta hormont, a D-vitamint a mi szervezetünk is elő tudja állítani, bizonyos kémiai reakciók beindulásának eredményeképpen. Mi kell ahhoz, hogy ezek a kémiai reakciók beinduljanak?

A D-vitamin fontossága a szervezetben – a megoldás a szabad levegő és a napfény

Talán meglepően hangzik, hogy szervezetünk kellő D-vitamin-szükségletét akkor tudjuk biztosítani, ha elegendő időt töltünk házon kívül. A szervezetünkben a D-vitamin-termelést a napfényben található UV-B sugárzás tudja elindítani.

Ezért ahhoz, hogy mindig elegendő legyen szervezetünk D-vitamin-szintje, naponta legalább 15-30 percet kell szabad levegőn tölteni. Mivel pedig hazánkban télen, késő ősszel és kora tavasszal ritkábban süt a nap, ezekben az időszakokban érdemes szintetikus D-vitaminnal kiegészíteni.

A D-vitamin fontossága a szervezetben

A D-vitamin fontossága a szervezetben – ezek a jótékony hatásai szervezetünkre

A D-vitamin legnagyobb és legfontosabb szerepe szervezetünk csontképzésében van. A D-vitamin segít:

  • a csontozat és vázrendszer kialakulásához, egészséges fejlődéséhez már csecsemőkortól kezdve;

  • de idős korban is fontos, hogy megelőzzük vele a csontritkulást;

  • fogaink épségének megőrzéséhez:

    • a fogszuvasodás csökkentésére;

    • a fogágybetegségek megelőzésére;

  • a bőrünk védelmére, pikkelysömör ellen;

  • izomerőnk fokozására.

 

A D-vitamin fontossága a szervezetben – a legújabban felfedezett jótékony hatás

A D-vitamin fentebb leírt jótékony hatásai szervezetünkre már régóta ismertek. Ám az újabb vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a D-vitaminnak egy további óriási fontossággal bíró szerepe van szervezetünkben.

Eszerint a kutatások arra jutottak*, hogy azoknál az embereknél, akiknek alacsonyabb a D-vitamin-szintje, nagyobb eséllyel fordulnak elő légúti megbetegedések. A D-vitamin pótlása tehát nagy eséllyel csökkenti a meghűlés, influenza és más enyhébb légúti megbetegedések kockázatát.

* Utolsó megtekintés: 2020-12-01