C-vitamin-hiány jelei, melyek ezek?

Miért fontos odafigyelni a C-vitamin hiány jeleire, és melyek ezek?

+1 különlegesen kellemetlen tünet

Furcsán, szokatlanul érzi magát? Az átlagnál hamarabb elfárad? Láthatóan minden ok nélkül fáj a feje?

Vagy esetleg netán gyakran talál a testén olyan véraláfutásokat, sérüléseket, melyekre nem emlékszik, hogy mikor, hogyan keletkeztek?

A fenti tünetekre mindenképpen érdemes odafigyelni, mert intő jelként szolgálhatnak, hogy valami nincsen rendben velünk. Szervezetünk egyensúlya valami miatt felbomlott, amit mielőbb vissza kell terelni a megszokott medrébe.

Ezek a problémák többek között például nagy valószínűséggel arra utalhatnak, hogy C-vitamin-hiányunk van. Ez pedig még súlyosabb következményekkel, így vérszegénységgel és akár halált okozó szövődmények kialakulásával járhat.

Mi mindenre jó a C-vitamin, ami megelőzheti a hiány és a kellemetlen tünetek kialakulását?

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, mely elősegíti szervezetünk egészségét. Többek között a C-vitamin meglétének köszönhetjük:

  • csontjaink és fogunk egészségét;

  • a bennünk található érfalak nagyobb ellenálló képességét;

  • a testünket felépítő szövetek újjáépítését.

Miért kell folyamatosan pótolni a C-vitamint, hogy ne alakuljon ki C-vitamin-hiány?

Ezek után nem véletlen, hogy nagyon fontos, hogy mindig legyen elegendő C-vitamin a szervezetünkben. Ez pedig azt jelenti, hogy a C-vitamint folyamatosan pótolni kell. A C-vitamin ugyanis a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy hiába veszünk be ma rengeteg C-vitamint, szervezetünk annak csak egy részét használja fel, a maradékot nem tudja eltárolni. Amit nem hasznosít, a vizeletünkkel együtt kiürül a szervezetünkből, holnap tehát ismét szükséges, hogy C-vitaminhoz jussunk.

Szerencsére C-vitamin sok ételben is megtalálható, amelyeket szívesen fogyasztunk, de az sem baj, ha kiegészítésképpen C-vitamin tablettát is szedünk.

C-vitamin hiány jelei mik is lehetnek?

Az általánosan kellemetlen közérzet, fejfájás, zúzódások kialakulása mellett a C-vitamin hiánya további tünetekben is megnyilvánulhat. Így például:

  • duzzadt, fájó ízületek,

  • a fogzománc károsodása, a fogak fokozottabb érzékenysége, súlyos esetben foghullás;

  • immunrendszerünk gyengülése, nagyobb hajlam különböző fertőzésekre, megbetegedésekre;

  • bizonyos rejtélyes vérzések, például orrvérzés, fogínyünk vérzése;

  • száraz, pikkelyes bőr;

  • száraz haj, töredezett hajvégek.

Bár a fenti tüneteket okozhatja más is, amennyiben bármelyik felmerül, érdemes megnövelni a napi C-vitamin-bevitelünket. Ha azonban a tünetek súlyosbodnak, vagy nem akarnak elmúlni, mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal!

A C-vitamin hiány jelei: egy különlegesen kellemetlen jel

A hölgyek számára van egy különösen rossz hírünk is. A C-vitamin hiányának ugyanis az egyik jele lehet a testsúlyunk növekedése is. Ha hiába sportolunk rendszeresen és/vagy figyelünk oda a kalóriaszegény táplálkozásra, mégis folyamatosan jönnek ránk a kilók, az intő jel lehet. A C-vitamin egyik fontos szerepe ugyanis testünk tápanyagcseréjének szabályozása. Ha pedig felbomlik a szervezetünk C-vitamin egyensúlya, a tápanyagcserénk lelassul, ami testsúlyunk növekedését okozhatja.