Hasznos vitaminok férfiak számára

Férfiak és nők, jól tudjuk: nem vagyunk egyformák. És ha felépítésben, igényekben láthatóan egyaránt különbözünk, könnyen érthető, hogy egészségünk megőrzése szempontjából is eltérő vitaminokra van szükségünk.

Ezt a különböző vizsgálatok is alátámasztották, és mára már a hölgyek és az urak is megtalálhatják a számukra megfelelő készítményeket.

Az ördögi kör: miben segíthetnek a férfiaknak a vitaminok?

Napjaink egyik komoly civilizációs betegsége a stressz, ami nemcsak idegeskedésben, de kimerültségben, gyakoribb fáradékonyságban is megnyilvánulhat. Sajnos ez a férfiakat sem kíméli – de ami még nagyobb baj, hogy ez kihatással lehet az egészségükre. A hosszan tartó idegeskedés hatása egyéb problémákban is megnyilvánulhat: romló potencia és csökkenő teljesítmény formájában. Ezek a tünetek aztán ismét további stresszre adnak okot. Így az ördögi kör bezárul, és a férfiak egészsége is egyre romlik.

Mi lehet hát a megoldás? Némi odafigyelés, tudatos táplálkozás – no és persze a vitaminok segíthetnek.

Javasolt antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok férfiak számára

Míg a vitaminok a barátaink, az úgynevezett szabad gyökök szervezetünk egyik legnagyobb ellenségei. Ezek az anyagok a testünket felépítő sejteket roncsolják, és ők felelősek egyes rákos megbetegedések kialakulásáért is. A szabad gyökök a testünkben találhatóak, és bizonyos esetekben megnő a mennyiségük. Ilyenkor okozzák a károkat, ami a külsőnkben is megnyilvánulhat, például idő előtti ráncok kialakulásában vagy hajhullásban.

A szabad gyökök ellen az antioxidáns anyagok tudnak segíteni, és ezáltal a stressz csökkentésére is alkalmasak. Ilyen antioxidáns anyag például az E-vitamin. Mivel könnyen oxidálódik, melynek hatására csökken hatékonysága, érdemes odafigyelni a folyamatos pótlására, különösen az uraknak, hogy megőrizzék nemi aktivitásukat.

A másik hatékony szabadgyök-semlegesítő anyag az egyik legismertebb vitamin: a mindennapok során is gyakran szedett C-vitamin. Kiváló betegségűző is, hiszen immunrendszerünket erősíti, és ráadásul több más mellett a stresszt, fáradékonyságot is csökkenti.

Nem vitamin ugyan, mégis kiváló a szabad gyökök ellen a szelén is. Ez az ásványi anyag hatékonyabb a szabad gyökök közömbösítésében, mint a vitaminok, ráadásul a vizsgálatok alapján kevesebb káros hatása van. Sajnos szervezetünkben alapból igen alacsony mértékben található meg, ezért érdemes odafigyelni a pótlására, férfiaknak is.

D-vitamin és cink: két fontos anyag a férfiak egészségének megőrzésére

A D-vitamint leginkább a csontok védelméről, a csontritkulást megelőző hatásáról ismerjük, pedig másban is fontos szerepet játszik: az idegrendszer működésében. Segítségével javul a bennünk található foszfor anyagcseréje, ami az elménket tartja frissen. Ezért érdemes a férfiaknak is mind a táplálékbevitel, mind a napsütés segítségével szinten tartani a D-vitamin-mennyiséget.

A cink is hasznos mikroelem. Kis mennyiségben a herék védelme mellett a sebgyógyulásra, étvágynövelésre és a levertség ellen is hasznos lehet a férfiak számára.