Milyen jelek utalnak D-vitamin-hiányra?

A D-vitamin hiánya rendkívül sok, a kutatások szerint* mintegy egymilliárd ember számára okoz gondot szerte a világon. Ez kellemetlen tünetekkel járhat, súlyosabb esetekben komolyabb megbetegedést okozhat. Sőt, ha nem vigyázunk, túl is adagolható, ezért nem árt, ha odafigyelünk a megfelelő D-vitamin-mennyiségre szervezetünkben.

Az évszakok és a D-vitamin mennyisége közötti összefüggés

A D-vitamin – ami tulajdonképpen nem is vitamin, hanem két, hormonhatású anyagot jelöl – a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. A D-vitamin számos módon segíti elő egészségünk megőrzését, ezért fontos, hogy szervezetünkben folyamatosan elegendő mennyiség legyen belőle.

Az emberi szervezetben D-vitamin elsősorban a napsugárzás hatására keletkezik, ám nem mindegy, hogy milyen erős az a napsugárzás. Míg nyáron elég, ha félórát töltünk a napsütéses szabadban, hogy elegendő vitamin termelődjön, a téli napsütés már nem elég ehhez. Ilyenkor tehát valahogyan pótolnunk kell a hiányzó D-vitamin-mennyiséget.

A D-vitamin hiányára utaló tünetek

A D-vitamint elsősorban a csontjaink egészségének megőrzőjeként ismerik, de ezenkívül fogaink szépségét, immunrendszerünk erősítését is neki köszönhetjük.

Ha tehát nincs elég D-vitamin a szervezetünkben, megnő a különböző fertőzések veszélye, hiszen gyengült immunrendszerünk kevésbé képes védekezni ellenük. Ilyenkor a megfázásos jellegű betegségek, influenza kialakulása könnyen előfordulhat, hogy a D-vitamin hiánya miatt következik be.

A fáradtság, levertség, kedvetlenség ugyancsak a D-vitamin hiányára utalhatnak. Főleg akkor, ha télen tapasztaljuk ezeket: ilyenkor ugyanis a napfény hiánya miatt kevesebb D-vitaminhoz jutunk hozzá. Tehát ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, érdemes szakemberhez fordulni annak érdekében, hogy a D-vitamin pótlása kontrollált körülmények között történjen.

A D-vitamin-hiány súlyosabb következményei

Azért is érdemes odafigyelni az esetleges, D-vitamin hiányára utaló tünetekre, mert az elégtelen mennyiség akár súlyosabb megbetegedéseket is okozhat.

A D-vitamin abban is segít, hogy a kalcium be tudjon épülni csontunkba, fogainkba. Ha pedig ez nem történik meg, az további, kellemetlen egészségügyi problémákat okozhat. A gyengülő csontrendszer (gyakori, hosszan elhúzódó csonttöréses problémák), izomgörcsök, a fogproblémák kialakulása ugyancsak a D-vitamin hiányára utaló tünetek. A fiatalkori D-vitaminhiány pedig akár angolkórhoz is vezethet.

A D-vitamin hiánya növeli továbbá a daganatos megbetegedések esélyét is. Az elegendő D-vitamin-mennyiség pedig segít abban, hogy elkerüljük a vastagbél, emlő- és prosztatarák, pajzsmirigyproblémák kialakulását, valamint a szívinfarktus kockázatát is.

Jó tudni

A D-vitaminnak nemcsak a hiánya okozhat gondot, de túl is adagolható. Ez amiatt van, hogy a vízben oldódó vitaminokkal (pl. C-vitamin) szemben a zsírszövetek tárolják, így fel is tud halmozódni. Különösen csecsemőknél ajánlott elkerülni a D-vitamin túladagolását, de felnőtteknek is okozhat kellemetlen tüneteket: hasmenés, hányás, gyomorproblémák formájában.

* Utolsó megtekintés: 2021-05-31