Milyen szerepet játszik az elhízásban a vitaminhiány?

A vitaminok nemcsak a megfázás ellen védenek minket – egy új kutatás* szerint még a karcsú vonalaink megőrzésében is szerepet játszanak.

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy van valamilyen összefüggés aközött, hogy mennyi a súlyunk, és mennyi vitamint, ásványi anyagot fogyasztunk. Ez azt jelenti, hogy ha például olyan alapvető anyagokból, mint az A-vitamin, nincs elegendő a szervezetünkben, súlygyarapodáshoz vezethet.

Elhízás és vitaminhiány: a kísérlet

A felmérés hét éven át tartott, és 18 000 amerikai táplálkozási szokásait elemezték kérdőíves válaszok segítségével. Ez alapján azt találták, hogy a normál súlyú emberekhez képest az elhízott felnőttek 5-12%-kal kevesebb mikroelemet fogyasztottak.

A vizsgálat bizonyos konkrét anyagok hiánya és az elhízás közötti összefüggésre is rámutatott. A normál testsúlyú felnőttekhez képest 20%-kal több elhízott résztvevőnél mértek alacsony A-vitamin-, C-vitamin– és magnéziumszintet. További érdekesség még az is, hogy nagyobb eséllyel volt alacsonyabb az ajánlott mennyiségnél a kalcium, D-vitamin és E-vitamin a szervezetükben.

Elhízás és vitaminhiány: mi lehet az összefüggés magyarázata?

Arra egyelőre még nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni, hogy mi az oka az elhízás és az alacsony vitaminszint közötti összefüggésnek. A kutatók egyelőre kétféle választ tudnak rá elképzelni.

Az egyik szerint egész egyszerűen arról van szó, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a BMI-indexük, alacsony tápanyagtartalmú ételeket fogyasztanak.

A másik lehetséges már érdekesebben hangzik. A tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy a tápanyaghiány valamilyen módon ténylegesen elhízáshoz vezethet. Mégpedig azért, mert a hiányzó anyagok valahogyan hozzájárulnak a szervezetünkben zajló tápanyagokkal kapcsolatos folyamatokban.

A tanulmány megjegyzi, hogy az A-vitamin a zsírsejtek és az általuk kibocsátott hormonok kiválasztásában játszik szerepet. Ez pedig normális testsúly megőrzését is elősegítheti.

A D-vitamin úgy lehet összefüggésben az elhízás elleni védelemben, hogy ő lehet a felelős szervezetünkben a leptin nevű hormon felszabadulásáért. Ez a hormon pedig arról nevezetes, hogy egyrészt az éhségérzetünket kontrollálja. Másrészt pedig azt szabályozza, hogy mennyi zsírt raktároz el a testünk, így nagy eséllyel az elhízás megelőzésében is szerepet játszhat.

Ha tehát ezeknek a vitaminoknak bármelyikéből kevesebb van, mint kellene, könnyen előfordulhat, hogy hatással lehet a testsúlyunk alakulására is.

Elhízás és vitaminhiány: sokan vannak, akik nem fogyasztanak elég vitamint

A kutatás még arra is rámutatott, hogy a vitaminhiány problémája gyakoribb, mint gondolnánk. Ugyanis a felmérésben résztvevő felnőttek 40%-ánál derült ki, hogy a szükségesnél kevesebb A-, C-, D-, E-vitamint, kalciumot és magnéziumot fogyasztanak. Ez pedig független volt attól, hogy normális volt-e a testsúlyuk vagy sem.

* Utolsó megtekintés: 2021-06-08