Mennyi D-vitaminra van szükségünk

Mennyi D-vitaminra van szükségünk…

…annak érdekében, hogy elkerüljük a túladagolás és D-vitamin-hiány veszélyeit?

A D-vitamint – ami valójában tulajdonképpen nem is igazi vitamin, hanem egy hormonunk előanyaga – és fontosságát napjainkra mindenki ismeri és elismeri.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk: miért fontos a D-vitamin?

Jól tudjuk, hogy a D-vitaminnak számos jótékony, megelőző hatása van. Így például segíti csontjaink, immunrendszerünk, szívünk megfelelő működését, de rákellenes, légúti megbetegedések elleni hatása is ismert.

Miért veszélyes a D-vitamin hiánya?

Azt is tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya növeli a halálozás esélyét a kialakuló különböző megbetegedések miatt. Ha nincs elég D-vitamin a szervezetünkben, akkor megnő a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek, vastagbél és emlőrák kialakulásának. A kevés D-vitamin ráadásul immunrendszerünk hatékonyságát is csökkentheti.

Miért veszélyes a D-vitamin túladagolása?

Ám a D-vitamint túl is lehet adagolni, ami ugyancsak káros lehet az egészségünkre. Súlyos esetben akár vesekő kialakulásához, csonttöréshez és hiperkalcémiához (magas kalciumszinthez) vezethet.

A D-vitamin túladagolásának főbb tünetei:

 • gyengeség,

 • gyomorpanaszok:

  • hányinger, hányás,

  • hasmenés.

Azt azért fontos tudni, hogy a D-vitamint kizárólag természetes módon történő bevitellel (napfény, táplálkozás által) nem lehet túladagolni. Túladagolás csak az ajánlott adagnál legalább 25%-kal nagyobb, hosszútávon történő D-vitamin-bevitel és eleve magas kalciumszint esetében fordulhat elő.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk, hogy pont elegendő legyen a szervezetünknek?

Az, hogy valakinek pontosan mennyi D-vitaminra van szüksége, több tényezőtől függhet.

Ilyenek lehetnek például:

 • életkorunk,

 • életvitelünk,

 • egészségi állapotunk,

 • táplálkozási szokásaink,

 • az, hogy milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe a D-vitamint, stb.

Ezek alapján Európában az ezzel foglalkozó egészségügyi szervezetek egységes ajánlásokat dolgoztak ki az egyes életkorokhoz tartozó ajánlott napi D-vitamin-bevitel mennyiségéről. A mennyiségek mértékegysége az úgynevezett nemzetközi egység (NE), ami a következő mennyiséget jelenti: 1 NE = 0,025 mikrogramm D3-vitamin.

Hazánkban jelenleg az ajánlott napi D-vitamin-beviteli mennyiségek az egyes életkorok szerint a következők, az év bármely szakában:

 • csecsemők számára: 400-1000 NE,

 • gyermekkorúak számára: 600-1000 NE,

 • felnőtteknél, illetve várandósság idejére: 1500-2000 NE.

A napi szükséges D-vitamin-szükséglet az életkor növekedésével, illetve az átlagosnál magasabb testsúly esetén a felnőtteknek megadott mennyiségnél magasabb is lehet.

Tudta-e?

A D-vitamin-szükségletünket meghatározhatjuk az alapján is, hogy megnézzük, mennyi van belőle a vérünkben.

Az ideális D-vitamin-szint a vérünkben körülbelül átlagosan 30-100 ng (nanogram)/ml. Az ez alatti érték D-vitamin-hiányra utal. Ha ez a szint már eléri vagy meghaladja a 300 ng/ml-t, akkor már komoly D-vitamin-túladagolást mutat.