Napi kálcium szükséglet

A kalcium az emberi szervezet működése számára az egyik legfontosabb mikroelem. A kalcium elsősorban a fogak és a csontok megfelelő fejlődésének és egészségének megtartásában játszik szerepet. De ezen túl sok egyéb élettani folyamatban nyújt hasznos segítséget.

Ezért szükséges odafigyelni mindenkinek, hogy minden nap biztosítsa a megfelelő mennyiségű kalciummennyiséget a szervezetének. Ám rögtön adódik a kérdés: mennyi a megfelelő napi kalciumszükséglet? Ezt több tényező befolyásolhatja. Ráadásul a szakemberek véleménye sem teljesen egységes abban, hogy mennyi egy átlagos felnőtt számára szükséges napi kalciumbeviteli szükséglet.

Napi kalcium szükséglet: miért fontos szervezetünk számára a kalcium?

A szervezetünkben a kalcium 98%-ban a csontjainkban, további 1% a fogainkban található. A fennmaradó mintegy 1%-nyi kalcium a vérünkben kering.

A kalcium legfontosabb feladata, hogy megelőzze a csontjaink épségét. A tartós kalciumhiány ugyanis csontritkuláshoz vezethet, ami a szilárdságát csökkenti, és ezáltal könnyebben tud sérülni. Ezen túl a kalcium további élettani folyamatokban is szerepet játszik szervezetünk megfelelő működésében. Így például:

  • biztosítja az ideg- és izomsejtjeink ingerelhetőségét;

  • elősegíti a véralvadás folyamatát;

  • javítja a szív megfelelő működését;

  • részt vesz a vérnyomás szabályozásában.

Napi kalcium szükséglet: na de mennyi valójában az annyi?

Egy ember napi kalciumszükségletének kiszámítása még napjainkban is elsősorban becsléseken alapul. Fontos tudni ugyanis, hogy a szervezetbe kerülő kalcium nem „fogy el” az elhasznált energiával, és meg sem emésztjük. Ettől függetlenül azonban részt vesz számos élettani folyamatban, ezért nem marad állandó a mennyisége. A felhasznált kalciumot tehát folyamatosan pótolni kell. Ezt elsősorban megfelelő táplálkozással, például sok tej- és egyéb tejtermék fogyasztásával érhetjük el.

A napi kalciumszükségletet személyenként eltérhet, ugyanis számos tényező határozza meg, hogy mennyi az átlagos napi ajánlott kalciumbevitel. Nézzük, melyektől függ a szükséges napi kalciumbevitel mennyisége.

  1. Napi kalciumbevitel-szükséglet életkor szerint

Fontos tudni, hogy a szükséges kalciummennyiség a testsúlyunktól függ. Ez azt jelenti, hogy ha kisebbek vagyunk, kevesebb kell, mint ha nagyobb a tömegünk.

Másrészről viszont arányaiban nagyobb kalciummennyiségre van szükségünk fiatalabb korunkban. Ilyenkor ugyanis a csontjaink még fejlődésben vannak.

Idősebb korban (65 év felett) pedig a csontritkulás megelőzése miatt ajánlott több kalciumot fogyasztani.

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos méretű felnőtt ajánlott napi kalciumbeviteli adagja 1000-1300 milligramm körül van. Az átlagnál nagyobb méretű vagy idősebb emberek esetében ennél többre van szükség.

  1. Napi kalciumbevitel-szükséglet nemek szerint

A szakemberek szerint a nők inkább hajlamosak csontritkulásra, ezért nekik érdemes az átlagosnál picit több kalciumot bevinniük a szervezetükbe. Ugyancsak több kalcium kell terhesség, szoptatás alatt, valamint menopauza (50 éves kor) után.

  1. Napi kalciumbevitel-szükséglet életmód szerint

Nagyobb a szervezet kalciumigénye az alábbi esetekben is:

  • alkoholfogyasztás,

  • dohányzás,

  • stresszes életmód.