Létfontosságú vitaminok férfiak és nők számára

Igen, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre mindenkinek szüksége van – csak éppen nem mindegy, hogy kinek, miből, mennyire. Sok minden befolyásolhatja azt, hogy szervezetünk egészségének megtartása érdekében mi az, amire éppen annak, akkor szüksége lehet.

Mitől függ, hogy melyik vitaminból kinek mennyit szükséges fogyasztania?

Melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek meghatározzák, hogy milyen vitaminból mennyit kell bevennünk?

Ilyen tényezők lehetnek például:

  • a nemünk (férfi vagy nő);

  • a korunk (gyermek, felnőtt vagy fiatal);

  • egészségi állapotunk (milyen betegségeink vannak);

  • életmódunk (az átlagnál kisebb vagy nagyobb a fizikai aktivitásunk);

  • szervezetünk egyéni működési sajátosságai (pl. van, amire jobban reagál).

Az utolsó pontból látszik, hogy adott esetben ez egyénenként akár teljesen eltérhet. Ennek ellenére azért az egyéb tényezők alapján meg lehet határozni egy ajánlott vitaminbevitelt.

Az Amerikai Táplálkozástani Intézet korábban készített egy ajánlást ezzel kapcsolatban. Ebből megtudhatjuk, hogy egyes vitamin/ásványi anyagból mennyi az ajánlott napi bevitel mennyisége felnőtteknek naponta. A későbbiek során minden ország elkészítette az adott területhez és életkörülményekhez igazított változatát. Így a magyarok számára is elérhető az ajánlott napi vitaminbeviteli értékek listája.

Ajánlott vitaminok férfiak számára

A férfiak és nők esetében eltérő lehet, hogy milyen vitaminból és ásványi anyagból mennyit érdemes fogyasztaniuk.

Férfiaknál ezt elsősorban az határozza meg, hogy ők erősebb fizikumúak, és többször is végeznek fizikai munkát, mint a nők. Ahhoz, hogy ezt az általános jó kondíciót megtarthassák, elsősorban B-vitaminokra van nagyobb szükségük.

Ezek közül az aktív élet fenntartásához és megtartásához a B1-vitamin és a B2-vitamin lehet a legmegfelelőbb. Ezek segítik az izmok működését, a megfelelő regenerációt, valamint stresszes életmód esetében az idegrendszerre is nyugtató hatással lehetnek.

További jó szolgálatokat tehet a B6-vitamin is a férfiak számára, hiszen segíthet bizonyos potenciazavarok esetén. Jó lehet erre továbbá az E-vitamin is, különösen, ha szelénnel kombinálják.

Ha pedig a prosztatájukra szeretnének vigyázni, érdemes a nyomelemek közül a cinket gyakran fogyasztaniuk.

Ajánlott vitaminok hölgyek számára

A nők számára több olyan időszak van, ami meghatározó számukra. Ezen időszakok során különösen érdemes odafigyelni arra, hogy szervezetük a megfelelő szükséges vitaminokból elegendőhöz jusson hozzá. Ez a két fontos időszak a következő:

  • a gyermekvállalás időszaka,

  • a változókor beköszöntének időszaka.

A gyermekvállalás idején – már előtte, de alatta, esetleg utána is – elsősorban a kismamák folsav- és vasszükséglete növekszik meg. Ezenkívül ugyancsak fontos a megfelelő mennyiségű B1-, B2-, B6-vitaminok, C-vitamin és E-vitamin rendszeres pótlása is, kalciummal, jóddal, magnéziummal kiegészítve.

Amikor aztán lassanként elérik a változókort, érdemes a csontjaik épségének támogatására D-vitaminnal kombinálva kalciumot és magnéziumot fogyasztani. A hőhullámok ellen pedig a C-vitamin és kálium szedése segíthet.