E-vitamin hiány: mit okoz?

E-vitamin

A vitaminok, jól tudjuk, rendkívül hasznosak és fontosak nekünk, embereknek, hogy megőrizzük egészségünket. És bár legtöbben tudják, hogy rengetegféle vitamin létezik, és párat (C-vitamin, D-vitamin) jól ismerünk, vannak olyanok, melyek amolyan „láthatatlan” segítőink. Itt van például máris az E-vitamin. Vajon tudod-e, hogy mire jó, és mit okozhat az E-vitamin hiány?

E-vitamin-hiány mit okoz – de mi is az az E-vitamin?

A szakemberek csak tokoferolként emlegetik az E-vitamint, ami egyébként a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.

Az E-vitamin (Tokoferol) többek között azért is érdekes, mert egyelőre még viszonylag keveset tudunk róla és biológiai hatásairól. Ennek oka például a fentebb említett „láthatatlansága”. Ezen azt értjük, hogy még nem igazán sikerült feltérképezni az E-vitamin összes hatását a szervezetünkre. Ez pedig többek között amiatt is fordulhat elő, hogy az E-vitamin okozta tünetek annyira nem feltűnőek, hogy úgyszólván „láthatatlanok”.

Valamicskét azért már most lehet tudni róla. Például, hogy az E-vitamin könnyen oxidálódik, azaz hatását veszti a szabad levegőn, és a napsugárzás által. Az élelmiszeriparban már ki is használják ezt a hatását: antioxidánsként az avasodás megelőzésére, tartósítószernek keverik különböző élelmiszerekbe.

Hogy megtudjuk, mit okoz az E-vitamin hiánya, először ismerjük meg jótékony hatásait

Mint hasznos vitamin, az E-vitamin is jótékony hatással van a szervezetünkre. Ezek a hatások annak köszönhetőek, hogy megakadályozza a sejtjeink oxidálódása során keletkező szabadgyökök termelődését. Ez pedig azért jó, mert ezáltal az E-vitamin csökkenti a sejtkárosodást szervezetünkben.

Miben nyilvánul ez meg a szervezetünk megfelelő működése során? Az E-vitamin

 • védi szívünket, így csökkenti:

  • az érelmeszesedést,

  • trombózis, szívroham, szélütés kialakulásának kockázatát;

 • segít megőrizni agyunk megfelelő működését:

  • csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét;

 • lassítja az öregedési folyamatokat;

 • segíti az immunrendszer működését:

  • elősegíti a sebgyógyulást,

  • csökkenti a fertőzések kialakulásának veszélyét.

Bizonyos kutatások azt is megállapították, hogy a sportolás után kialakuló izomfájdalom, fáradtság enyhítésében is segít, antioxidáns hatásának köszönhetően.

Ezek után lássuk, mit okozhat az E-vitamin hiánya

Az E-vitaminról elmondhatjuk, hogy antioxidánsként inkább úgy általánosságban járul hozzá egészségünk megőrzéséhez. Egyelőre ugyanis arra nincsen bizonyíték, hogy bizonyos konkrét folyamatokkal segítené elő szervezetünk működését.

Az E-vitamin hiánya a tudomány jelenlegi állása szerint a következő károkat okozhatja:

 • nőknél a terhesség során fellépő károsodások, akár a magzat méhen belüli elhalását;

 • férfiaknál terméketlenséget, illetve a nemi aktivitás gyengülését.

Ezen kívül az erős légszennyeződésnek kitett embereknél fontos, hogy ne lépjen fel E-vitamin-hiány, ugyanis ez segít a károk enyhítésében.

Az E-vitamin tehát mindenképpen fontos szervezetünk számára. Ám annak feltérképezésére, hogy pontosan hogyan működik, és hogy az E-vitamin hiánya valóban okoz bizonyos megbetegedéseket, még további vizsgálatok szükségesek.