Ezekre figyelj, ha magnéziumkiegészítőt szedsz

A magnézium a szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagok közé tartozik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha nem pont annyi van a szervezetünkben, amennyinek lennie kellene, az komoly gondokat okozhat. Az sem jó, ha a kelleténél kevesebb vagy akár jóval több van testünkben, mert felboríthatja a természetes egyensúlyt.

Miért fontos szervezetünk számára a magnézium?

A magnézium elsősorban sejtjeink normális működését segíti elő, de számos más jótékony hatással is rendelkezik. Így például elősegíti az emésztésünket; erősíti immunrendszerünket és izmaink megfelelő működését, valamint a vérnyomásunkat is szabályozza.

Ahhoz azonban, hogy szervezetünk a lehető legjobban hasznosítani tudja a beszedett magnéziumot, önmagában a magnézium megléte még nem elegendő.

Hogyan befolyásolja étrendünk a magnézium felhasználását?

Léteznek ugyanis bizonyos, az ételeinkben található anyagok, melyek befolyásolják, hogy mennyire jól tud felszívódni bennünk a magnézium. Ez azt jelenti, hogy egyes ételek akadályozzák, mások viszont elősegítik a magnézium hasznosítását.

Gátolja például a magnézium felszívódását az alkohol, a nehéz, zsíros ételek és a szénsavas üdítők. Ugyancsak nehezíti magnéziumhasznosításunkat néhány, az ételek tartósítására használt anyag és az egyes bogyós gyümölcsökben található, ugyancsak tartósító hatású benzoesav-vegyület.

Tipp:

Ha szeretnéd elősegíteni, hogy szervezeted minél jobban hasznosítsa a beszedett magnéziumot, fogyassz minél több B6-vitamin-tartalmú ételt!

Magnézium szedése: mire figyeljünk?

Azt már említettük, hogy fontos, hogy ne legyen se túl kevés, se túl sok a szervezetünk magnéziumtartalma. De ezen kívül is van pár dolog, amit érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a magnézium megfelelően ki tudja fejteni hatását. Íme néhány jótanács, mire érdemes figyelni magnézium szedésekor.

 1. Bizonyos élethelyzetekben megnőhet a magnéziumszükséglet, ilyenkor valamilyen módon pótolni kell:

 • terhesség és szoptatás idején;

 • ha diétázunk;

 • ha az átlagnál aktívabb életmódot folytatunk, nehéz fizikai munkát végzünk vagy stresszes az életünk;

 • bizonyos betegségek vagy gyógyszerek szedése esetén.

 1. Az átlagnál több magnéziumbevitel csökkentheti például a kalcium vagy kálium felszívódását, ezért ilyenkor ezeket is érdemes pótolni

 1. Magnézium szedése bizonyos gyógyszerek mellett: előfordulhat, hogy egymás hatását befolyásolják, ezért ilyen esetekben mindenképpen egyeztessünk háziorvosunkkal

Magnézium szedése: lehet-e túladagolni?

A magnézium általában a hiányával szokott nagyobb gondot okozni, ez a probléma sajnos sok embert érint hazánkban is.

Ezzel szemben túladagolni nemigen lehet a magnéziumot: normális esetben a vesék segítenek kiüríteni szervezetünkből a felesleges magnéziummennyiséget. Ám a túlzott magnéziummennyiség megnyilvánulhat néhány kellemetlen tünet formájában, ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A magnéziumtúladagolás lehetséges tünetei:

 • szédülés, ájulás;

 • homályos vagy kettős látás;

 • vérnyomáscsökkenés;

 • légzési problémák;

 • szívritmuszavarok;

 • erős álmosság.

Ha magnéziumot szedünk, még az is előfordulhat, hogy székletünk az átlagnál lágyabb lesz, mivel a magnéziumnak hashajtó hatása is van.