Miért kell több magnézium a terhesség idején?

Miért kell több magnézium a terhesség idején?

+1 tipp, amivel növelheted magnéziumbeviteled hatékonyságát

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk működéséhez.A magnézium a makroelemek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy testsúlyunknak legalább 5%-ának megfelelő mennyiségében található meg a szervezetünkben. A magnézium ezek közül is kiemelkedően magas koncentrációban van jelen: a negyedik legnagyobb mennyiségben található meg a testünkben.De miért olyan fontos a magnézium egészségünk megőrzéséhez – és miért különösen lényeges az elegendő magnézium a terhesség idején?

Miért fontos a magnéziumpótlás szervezetünk számára?

A magnézium számos egyéb jótékony hatása mellett elsősorban izmaink és idegeink működését, szívműködésünket, valamint a sejtjeink közötti információáramlást segíti elő. Amennyiben magnéziumhiány lép fel, azt többek között a következő tünetek jelzik:

  • fejfájás,

  • fáradékonyság,

  • ingerlékenység,

  • étvágytalanság,

  • visszatérő lábszár- és egyéb izomgörcsök.

Ahhoz, hogy folyamatosan pótolni tudjuk a szervezetünk számára szükséges magnéziummennyiséget, az odafigyeléssel kialakított étrend akár elegendő is lehet. Számos étel van, aminek magas a magnéziumtartalma, ám sajnos az emberek többségére a magnéziumszegény étkezés a jellemző. Pedig ha elegendő magnéziumban gazdag ételt fogyasztanánk, a fenti tünetek nagy része elkerülhető lenne.

Miért különösen fontos a magnéziumpótlás a terhesség idején?

Egy átlagos felnőtt számára a szükséges napi magnéziummennyiség 300 mg körül van. A terhesség idején azonban ennél magasabb, mintegy 350 mg a javasolt bevitel mennyisége. A várandós kismamáknak ugyanis ilyenkor megnő az ásványianyag-szükséglete, elsősorban a magzat fejlődése miatt. Ezek közül pedig az egyik legfontosabb a magnézium, ilyenkor tehát kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű magnézium-utánpótlásra.

A magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztása ilyenkor különösen javasolt. Többek között érdemes például több zöld leveles zöldséget (sóska, paraj) vagy joghurtot, burgonyát, olajos magvakat illeszteni az étrendünkbe.

A magnézium hiányára figyelmeztető jelek a terhesség alatt

A fentebb említett tünetek felmerülése várandósság idején intő jel lehet. Az izomgörcsök, különösen a vádli gyakori begörcsölése jellegzetesen a terhes nők magnéziumhiányára utal. Ugyancsak intő jel lehet a hasfal keményedése, alhasi összehúzódások is, melyek bár nem fájdalmasak, de kellemetlen érzést okozhatnak. Továbbá a gyakori hangulatváltozások, fejfájások is összefüggésbe hozhatóak a magnéziumhiánnyal.

Ilyenkor előfordulhat, hogy a magnéziumban gazdag táplálkozás mellett egyéb kiegészítőkre lehet szükség. Szerencsére legtöbb esetben erre a vény nélkül kapható magnéziumkészítmények alkalmasak lehetnek, de erről mindenképpen érdemes előzetesen konzultálni a nőgyógyásszal.

Tipp:

A folyamatos magnéziumpótlás mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy B6-vitamin is kerüljön a szervezetünkbe. Ez ugyanis többek között azért is jó, mert elősegíti a magnézium felszívódását. Így még hatékonyabban tudod megőrizni egészségedet – különösen a terhesség idején.