Lejárt vitaminok, számít-e mikor járnak le?

Számít, hogy mikor járnak le a vitaminok?

Eláruljuk, mikor, kiknek lehet veszélyes a lejárt vitamin

A legtöbb vitamin akár két évvel a hivatalos lejárati ideje után is szedhető – kivéve, ha nem jól tároljuk, és megpenészedik. Ám fontos tudni, hogy idővel a vitaminok elvesztik hatékonyságukat, és ez bizony okozhat problémákat bizonyos embereknek, akik ezt fogyasztják.

Kell a vitamin, de hogyan pótoljuk?

Szervezetünknek folyamatos utánpótlásra van szüksége bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. A helyes táplálkozás legtöbbünk számára biztosítja a vitamin-utánpótlást, ám sokan szednek kiegészítő vitaminkészítményeket is.

Nem is csoda, hogy egy külön iparág épült a különféle vitaminok, táplálékkiegészítők és probiotikumok forgalmazására. Az Egyesült Államokban a felmérések alapján a lakosság mintegy fele fogyaszt naponta legalább egyféle táplálékkiegészítőt, és 10%-uk legalább négyet.

De vajon számít-e a vitaminkészítmények lejárata? Biztonságos beszedni a lejárt vitaminokat?

Mit jelent az, hogy lejárt vitaminok?

Amerikában az Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) nem írja elő a forgalmazóknak, hogy feltüntessék a vitaminok lejárati idejét. Ennek ellenére a legtöbb készítményen található egy dátum, ami azt mutatja meg, meddig garantálják a szer 100%-os hatékonyságát felbontatlan csomagolásban.

Ám szerencsére a valóságban a vitaminkészítmények jó része valószínűleg bőven a megadott lejárati idő után is megőrzi hatékonyságát. Megfelelő körülmények között tárolva akár a lejárat után két évvel is biztonsággal szedhető.

Melyik vitamin mikor jár le?

Mit jelent a megfelelő körülmények között való tárolás? Védenünk kell a vitamint tartalmazó dobozt a közvetlen napfénytől, túl magas hőmérséklettől és a nedvességtől.

Persze nem mindegy, milyen vitaminról van szó. A vízben oldódó vitaminok, mint a C-vitamin vagy a B12-vitamin például hamarabb veszítenek hatékonyságukból, mint a zsírban oldódó vitaminok. Utóbbiak közé tartozik többek között az A-, D-, E- és K-vitamin. Hűtést igényelnek továbbá probiotikumok, mivel élő baktériumot tartalmaznak. Ezek inkább csak 1 évvel a lejárati idő utánig őrzik meg hatékonyságukat. Csakúgy, mint a folyadék és olaj kiszerelésű készítmények, szemben a hosszabban eltartható tablettákkal.

Beszedhetjük-e a lejárt vitaminokat?

Általánosságban a lejárt vitaminok nem veszélyesek, kivéve, ha a vitamint nedves vagy túl meleg helyen tartják. Ilyenkor megpenészedhet, és akkor nem szabad elfogyasztani.

Ám a vitaminok idővel elveszítik hatékonyságukat, és ez bizonyos esetekben nagyon is számít. A terhes és teherbe esni kívánó nők számára bizonyos vitaminok szedése alapvető fontosságú. Ha lejárt vitaminokat szednek be, előfordulhat, hogy nem jutnak hozzá a kellő mennyiségű vitaminhoz, ami egészségügyi problémákat okozhat a magzatnak.

A vitaminhiányban szenvedő betegek ugyancsak kerüljék a lejárt vitaminok fogyasztását, különben előfordulhat, hogy nem jutnak hozzá a szükséges vitaminmennyiséghez.

Mindig kérjük ki szakember tanácsát, mielőtt lejárt vitamint fogyasztanánk!