Mikor figyeljünk jobban a vas bevitelére?

Milyen vitaminokra van szükség télen?

Mikor figyeljünk jobban a vas bevitelére?

A vas szervezetünk működése szempontjából egy igazán rendkívül hasznos nyomelem. Ahhoz, hogy szervezetünk életképes maradjon, az ember szervezetében elegendő mennyiségű vasnak kell lennie. Ezért különösen fontos, hogy mindig a megfelelő arányban jelen legyen testünkben.

Mikor figyeljünk jobban a vas bevitelére: miért kell bevinnünk?

A vas abban segít, hogy a bennünk lévő sejtekhez eljuttassa az azok működéséhez szükséges oxigénmennyiséget. Ha tehát fenn szeretnénk tartani szervezetünk egészséges működését, mindenképpen vasra van szükségünk.

Ám szervezetünk magától nem képes vasat előállítani, így arra van szükség, hogy mi gondoskodjunk a rendszeres vasbevitelről. Ezt legegyszerűbb módon úgy tehetjük meg, hogy vasban magas táplálékokat fogyasztunk. De sajnos a táplálékokban található vastartalomnak csak kis része tud valóban hasznosulni. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy elegendő vasat vigyünk be étkezéssel vagy másképp, különben vashiányos állapot alakul ki.

Mikor figyeljünk jobban a vas bevitelére: a vashiányos állapot jelei

Ha nincsen elegendő vastartalom a szervezetünkben, azaz vashiányos állapotban vagyunk, külső jelekben is megnyilvánulhat. Ilyen például a vérünk színe: az oxigéndús vér ugyanis világospiros, míg az oxigén helyett magas széndioxid tartalmú vér mélyvörös árnyalatú.

Egyéb vashiányra utaló jelek:

 • lelki problémák, mint például:

  • levertség,

  • fáradtság,

  • koncentrációs készség csökkenése;

 • fejfájás,

 • töredezett köröm,

 • bőrszárazság.

Ha ezek bármelyike fennáll, megvan rá az esély, hogy vashiányunk van, ilyenkor figyeljünk jobban oda a vasbevitelünkre.

Gyermekkorban különösen veszélyes lehet a vashiányos állapot. Ezért nálunk fokozottan figyelni kell az elegendő vasbevitelre, ugyanis hatással van az immunrendszerükre, sőt, hosszútávon fejlődési zavart is okozhat.

Egyéb esetek, amikor jobban figyeljünk a vas bevitelére

Az életvitelünk is jelentősen befolyásolhatja, hogy folyamatosan a szervezetünk működéséhez szükséges vasmennyiség legyen a szervezetünkben. Érdemes tehát az átlagnál jobban odafigyelni a vas bevitelére ezekben az esetekben is:

 1. Sportos életmód

Ha olyan fizikai aktivitást végzünk, ami az átlagnál nagyobb megerőltetést, energiabefektetést igényel, akkor nagyobb a szervezetünk vasfelhasználása is. Ennek oka az, hogy erősebb mozgás esetében nő a pulzusszámunk, felgyorsul a vérkeringésünk, hogy megfelelően ki tudjuk elégíteni izmaink oxigénszükségletét. Emellett ilyenkor emelkedik a vörösvérsejtszámunk, valamint az oxigénszállító hemoglobintermelésünk is intenzívebbé válik, emiatt pedig a vasból is többre lesz szükség.

 1. Egysíkú, egészségtelen táplálkozás

Ha étrendünk leginkább az olcsó, egyszerűen beszerezhető gyorséttermi menükből áll, előfordulhat, hogy ezekből nem jut elegendő vas a szervezetünkbe. Ehelyett inkább próbáljunk meg minél több egészséges ételt (zöldséget, gyümölcsöt, vörös húsokat) belevenni napi táplálkozásunkba.

 1. Túlsúly

Az átlagnál nagyobb testsúlyú emberek esetében is jobban oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű vas bevitelére. Ilyenkor ugyanis szervezetünkben megnő a vas felvételéért felelős fehérjék működése, ami gátolja a vas belekből történő felszívódását.