Magnéziumban gazdag ételek

A magnézium az egyik olyan ásványi anyag, amelyre szervezetünknek kiemelten szüksége van. A magnézium számos élettani hatásának köszönhetően egészségesebbé tehet minket, ami akár még a külsőnkön is megmutatkozhat.

Szerencsére a magnézium sokféle ételben megtalálható, így ha odafigyelünk táplálkozásunkra, nem kell magnéziumhiány okozta gondok felmerülésétől tartanunk.

A magnéziumban gazdag ételek szerencsére többnyire olyanok, melyeket mi is előszeretettel fogyasztunk. Így például a zöldségek, gabonák, egyes halfajták. Ám vannak olyan ételek, amelyek azért ritkábban kerülnek az asztalunkra – pedig, ha tudnánk, hogy mennyire gazdagok magnéziumban! Most ilyen, látszólag nem különös, de valójában magas magnéziumtartalmú ételek közül mutatunk be néhányat.

Magnéziumban gazdag ételek: zöldségek

Számos zöldség van, melyet szívesen fogyasztunk, és ráadásul magas a magnéziumtartalma is. Ilyen például a zöldborsó. Ha főve, sózatlanul fogyasztjuk, mindenképpen segíteni fog a magnézium-háztartásunk karbantartásában.

De ha már ilyesmi zöldséget fogyasztanánk, így, nyersen és sózatlanul – akkor érdemes ehelyett lencsét ennünk. A főtt, sózatlan lencsének ugyanis magasabb a magnéziumtartalma, mint az ugyanígy elkészített borsónak.

Magnéziumban gazdag ételek: gyümölcsök

Hasonló a helyzet a gyümölcsökkel. Nemcsak finomak, de több olyan is van, aminek egészen értékelhető mennyiségű a magnéziumtartalma. A legtöbb ember kedvence például a jó édes, érett banán. Ez a gyümölcs ráadásul gyakorlatilag az év minden napján elérhető, így bármikor ehetünk, akár mindennap is.

De hasznos lehet a banán helyett, kis változatosságként néha-néha inkább – datolyát nassolni. Kissé fanyar íze nemcsak kellemes, de a szervezetünk magnéziumtartalmának növelésében is hatékonyan tud segíteni.

Magnéziumban gazdag ételek: húsok vagy halak?

A magyar konyha talán egyik leggyakrabban használt húsétele a csirkemell. Olcsó, könnyű kezelni, egészséges, és még magnéziumot is tartalmaz. A hétköznapokban így mindenképpen ajánlott a fogyasztása.

Ám ünnepi alkalmakkor érdemes megfontolni a főtt csirkemell helyett inkább egy kis főtt lazacot. Ez ugyanis fajlagosan több magnéziumot tartalmaz, mint a csirke.

Magnéziumban gazdag ételek: köretek

Lehet tippelni, hogy mi, magyarok melyik köretet választjuk legtöbbször. Igen, nagy valószínűséggel a rizs benne lesz az első háromban. És ez nem is baj, mert a sima, leggyakrabban használt fehér rizsben is megtalálható éltető ásványi anyagunk, a magnézium. De ha már rizs – akkor lehetne inkább a barna rizzsel próbálkozni. Nem sokban tér el a fehér változatától, ám magnéziumtartalma nagyságrendekkel magasabb.

Magnéziumban gazdag ételek: sajt, de milyen?

A rendszeres napi tejtermékfogyasztás a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapfeltétele. A sajt pedig már-már édesség helyett, csemegeként is rendkívül népszerű ételünk. Gondoljunk csak a finom krémsajtra! De ha összekötnénk a kellemeset a hasznossal, vagyis a finomságot a magas magnéziumtartalommal, van egy kiváló ötletünk. Fogyasszunk minél többször parmezán sajtot – nemcsak magas magnéziumtartalma, de különleges, egyedi illata és összetéveszthetetlen íze miatt.