Mik azok a szabad gyökök?

A “szabad gyök” kifejezés meglehetősen tudományosnak – és valljuk be, kissé félelmetesnek is hangzik. Sajnos a megérzésünknek ebben az esetben igaza van: a szabad gyökök a szervezetünk és egészségünk számára nemigen jelentenek jót.

De nemcsak a segítőinket, a vitaminokat, mikro- és makroelemeket, hanem az ellenségeinket is érdemes ismerni. Így tudjuk ugyanis hatékonyan felvenni velük a harcot, avagy a megelőzés érdekében elkerülni őket.

A szabad gyököket nagyon röviden úgy lehetne meghatározni, hogy ezek a valamik okozói lehetnek szervezetünkben bizonyos betegségek kialakulásának. Többek között a daganatos megbetegedések egyik okaiként ismert ellenségek a szabad gyökök. Tudjunk most meg egy kicsit többet ezekről a fránya szabad gyökökről!

Mik a szabad gyökök tudományosan megfogalmazva?

Nézzünk most akkor egy kis kémiát, hogy megtudhassuk, mik azok a szabad gyökök, és hogyan működnek.

A szabad gyökök olyan atomok, molekulák vagy ionok, amelyek egy vagy több párosítatlan vegyértékelektronnal rendelkeznek. A külső atompályán lévő, egyedülálló elektronok miatt igen nagy reakciókészséggel és rövid élettartammal bírnak.” – írja a Wikipédia*

Mik a szabad gyökök, és hogyan néznek ki a gyakorlatban?

A valóságban ezek a szabad gyökök mindenféle, általunk ismert anyagok lehetnek. Szabad gyök lehet például:

  • oxigén,

  • szén,

  • kén,

  • nitrogén stb.

Az ilyen anyagot tartalmazó, nem kötött anyagok könnyen reakcióba lépnek más vegyületekkel a környezetükben, annak érdekében, hogy elektronokat szerezzenek. Ezeknek a kémiai folyamatoknak a során változások következnek be a célmolekulákban és azok működésében, amelyek sajnos nem feltétlenül pozitívak.

A szabadgyökök az ilyen hatásukat élő sejtek anyagaiban is kifejthetik. Ez pedig azzal járhat, hogy ilyenkor jelentős élettani változások állhatnak be. Így tudnak különböző megbetegedések okozói lenni a szabad gyökök.

Mik a szabad gyökök, és hogyan kerülnek a szervezetünkbe?

A szabadgyökök tulajdonképpen a szervezetünkben találhatóak, bizonyos külső tényezők hatására ugyanis folyamatosan termelődnek bennünk. A szabad gyökök termelésének megnövekedését okozhatja többek között például:

  • megerőltető tevékenység, például egy szokatlanul kemény edzés;

  • dohányzás;

  • megnövekedett stresszterhelés.

Az erős termelés következtében kialakult szabad gyökök azután ilyenkor megnövekedett aktivitással törekednek arra, hogy kapcsolatba lépjenek a sejtjeinkkel. A kapcsolatba lépés pedig legtöbbször azt jelenti, hogy valamilyen módon károsítja sejtjeinket. Így például:

  • beleavatkoznak a sejtosztódási folyamatokba;

  • károsítják szervezetünk genetikai állományát.

Ezen károsító folyamatok eredménye lehet többek között például az, hogy a sejtek átalakulnak daganatsejtekké, és elkezdenek erőteljesen szaporodni. Így hozható kapcsolatba a szabadgyökök termelődése szervezetünkben a daganatos betegségek kialakulásával.

Mik a szabad gyökök és mik segítenek a legyőzésükben?

A szabadgyökök ellen egy másik anyagcsoport tud segíteni, melyek gyűjtőneve: antioxidáns. Antioxidáns lehet több vitaminfajta, például a C- és E-vitamin.

* Utolsó megtekintés: 2021-02-16