A magnézium élettani hatásai

A magnézium élettani hatásai

6+1 ok, hogy megbecsüljük

Szervezetünknek a vitaminok után az ásványi anyagokra van a legnagyobb szüksége. Ezek egyike, a magnézium ugyancsak kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy bizonyos, az életünk számára fontos folyamatok megfelelően tudjanak lezajlani. A magnézium élettani hatásai:

A magnézium többek között fogaink, csontjaink épségének megőrzésében segít. Ezen kívül a szívünk és idegrendszerünk sejtjeinek működését is az elegendő magnéziummennyiség tudja biztosítani.

Ezek az információk sok ember számára kissé elvontnak tűnhetnek. Ezért most bemutatunk néhány olyan élettani hatást, amit a szervezetünkben található magnéziumnak köszönhetünk. Így talán nagyobb kedvvel fogunk finom, magnéziumban gazdag ételeket fogyasztani.

A magnézium élettani hatása #1: szebb lesz tőle a bőrünk, csillogóbb a hajunk

A magnézium elősegíti szervezetünk kollagéntermelését, aminek többek között a bőr és a haj szépségét köszönhetjük. A kollagének egyébként ezen kívül a hormonháztartás egyensúlyát is őrzik, és ízületeink, csontjaink egészségéért is felelnek.

A magnézium élettani hatása #2: csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A legújabb kutatások szerint van összefüggés a magnéziumhiány és a cukorbetegség kialakulása között. Ennek oka az lehet, hogy a magnézium az inzulinműködésünkre is jó hatással van.

A magnézium élettani hatása #3: enyhíti a migrénes fejfájást

Ki ne tapasztalta volna már meg életében a fejfájásnak ezt a speciális fajtáját, ami különösen erős és sokáig tart? A magnézium egyik rendkívül kedvező élettani hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát.

A magnézium élettani hatása #4: csökkenti az izomláz, izomgörcsök tüneteit

Ha elegendő magnézium van a szervezetünkben, akkor képes segíteni abban, hogy izmaink ellazuljanak, ezáltal csökkenjen bennük a görcsös fájdalom. Ha nem felejtjük el folyamatosan pótolni szervezetünk magnéziumtartalmát, akkor az izmok megfelelő működése is biztosítva lesz. Ennek további kedvező élettani hatásait még az aktív sportolók is értékelni fogják, ugyanis:

A magnézium élettani hatása #5: szerepet játszik testünk izmainak építésében

A profi sportolók számára a folyamatos, megfelelő mennyiségű magnéziumbevitel egyértelmű és elengedhetetlen. A tudósok ugyanis már azt is megfigyelték, hogy van összefüggés a magnéziumhiány és az izomfejlődés között. Ha a szükségesnél akár csak minimálisan kevesebb magnézium van a szervezetben, akkor máris megáll az izomnövekedés. Ez pedig azonnal megnyilvánul a sportolók teljesítményének csökkenésében is.

A magnézium ezen kívül úgy is segíti a sportos életet, hogy növeli az oxigénbevitelt és annak felhasználását. Így a szív is megfelelően tud működni az aktív mozgások folyamán.

A magnézium élettani hatása #6: enyhíti az asztmás tüneteket

A magnézium egy újabb, rendkívül kedvező élettani hatásához érkeztünk: hörgőtágító tulajdonságának köszönhetően ugyanis az asztmás rohamok kellemetlen tüneteit is csökkenti.

A magnézium élettani hatása +1: csökkenti a székrekedést

Gyomorsav-lekötő és beleink izomlazító hatásának köszönhetően a magnézium enyhíti a kellemetlen érzetet.

Magnézium pótlás, mire kell figyelni?