Az A-vitamin legújabb jótékony hatása: forradalmi felfedezés
A kulcs a hőmérséklet
Már viszonylag régóta ismerjük az A-vitamin számos jótékony hatását a szervezetünkre.
Tudjuk jól, hogy az A-vitamin kulcsfontosságú a látásunk minél tovább való megőrzésében. De a csontjainkat is segíti, sőt, egészségünk megőrzését is, azzal, hogy támogatja az immunrendszerünket is. Sőt, akár a bőrünk is szebb lehet tőle.
Ám az A-vitamin még ennél is több lehetőséget rejt az emberi szervezet egészségének megőrzése érdekében. Csak győzzük őket felfedezni!
Az A-vitamin meglepő hatása a legújabb kutatások alapján
Egy osztrák kutatóintézet, a Bécsi Orvostudományi Egyetem, többek között az anyagcsere-folyamatok vizsgálásával foglalkozik. Egy nemrégiben publikált kutatásuk szerint különleges dolgot fedeztek fel az A-vitamin zsírokra való hatásával kapcsolatban a hőmérséklet változása során.
A felfedezés lényege röviden az, hogy az A-vitamin, úgy néz ki, hogy alacsonyabb hőmérsékleten elő tudja segíteni a zsírégetés erősödését. De hogyan is éri el az A-vitamin azt, hogy végső soron elő tudja segíteni a fogyásunkat?
Az A-vitamin jótékony hatása összefügg a testünkben található zsírszövetekkel
Ahhoz, hogy megértsük az A-vitamin zsírégető hatását, mindenekelőtt érdemes tudni, hogy az emberek és egyéb emlősök szervezetében kétféle zsírszövet található.
A fehér zsírszövet arra szolgál, hogy a szervezetünkben a táplálékkal bevitt felesleges, fel nem használt kalóriát tárolja.
Ehhez képest az úgynevezett barna zsírszövet éppen ellenkezőképpen viselkedik. Az ugyanis hőt termel, valamint a kalóriák elégetésében játszik fontos szerepet.
Így tehát elmondhatjuk, hogy a fehér zsírszövet a „rossz” zsírszövet, míg a barna zsírszövet a számunkra „jó” hatású zsírszövet. A rossz hír az, hogy az emberi zsírszövet nagy része, mintegy 90%-a fehér zsírszövet. Ilyen van leggyakrabban a hasunkban, combunkon, a fenekünk környékén.
De van egy jó hírünk is, és ez elsősorban az A-vitaminnak, és annak zsírszöveteinkre gyakorolt jótékony hatásának köszönhető.
Az A-vitamin meglepő módon hatással van a zsírok átalakulási folyamatára
Képzeljük el, hogy milyen jó lenne, ha létezne valami olyan szer, ami a bennünk található csúnya fehér zsírszövetet átalakítaná barnává. Ez ugyanis azt jelentené, hogy ezáltal az elhízás folyamatát csökkenteni lehetne.
Márpedig, úgy néz ki, hogy az A-vitamin éppen erre képes, amennyiben megfelelő a hőmérséklet. Legalábbis ezt állapította meg az osztrák kutatócsoport.
Az elvégzett kísérletek eredménye ugyanis az lett, hogy az A-vitamin szintje testünkben alacsonyabb hőmérséklet hatására megemelkedik. A hideg hatására ráadásul az A-vitamin könnyebben tud áramlani a szervezetünkben – és hatással van a zsírszöveteinkre is.
Az A-vitamin meglepő hatása ugyanis abban nyilvánul meg, hogy befolyásolni tudja a zsírszövetek tulajdonságait. Egészen konkrétan az A-vitamin hatására a fehér zsírszöveteink elkezdenek barnaként viselkedni. Ami azt jelenti, hogy szervezetünkben megnövekedik a zsírégetés – ami forradalmi felfedezés lehet a fogyókúrázás terén.