8+1 intő jel, ami a B12-vitamin hiányára utal

8+1 intő jel, ami a B12-vitamin hiányára utal*

Életkorunk előrehaladtával szervezetünk egyre lassabban képes felszívni az ételekből származó B12-vitamint. De a B12-vitamin hiánya más miatt is kialakulhat, például a vegetáriánus étrendet követők is veszélyben vannak. Természetesen előforduló B12-vitamin ugyanis leginkább csak a húseredetű ételekben található: a húsban, tojásban, tejtermékekben.

Ugyancsak oda kell figyelnie az elegendő B12-vitamin-fogyasztásra azoknak, akik speciális gyógyszereket szednek, de bizonyos betegségek is növelhetik a B12-vitamin-hiány kockázatát. Mindezek miatt mindig érdemes odafigyelni azokra a jelekre, amelyek arra utalhatnak, hogy nem juttatunk szervezetünkbe elegendő B12-vitamint.

Íme néhány jellegzetes és egy különös tünet:

 

  1. Szokatlan bágyadtság már kora délután, annak ellenére, hogy eleget aludtunk előtte

Bár a szokatlan erőtlenség, fáradság oka sokféle lehet, a B12-vitamin-hiányra is utalhat. Ennek oka az, hogy a B12-vitamin segít szervezetünknek a vörösvérsejtek előállításában, ami az oxigénszállításban játszik szerepet. Ha fontos szerveink nem jutnak elég oxigénhez, az gyengeségben nyilvánulhat meg.

  1. Alig bírjuk hazacipelni bevásárlótáskánkat

Az oxigénellátottság hiánya izmainkat is érinti. Ezért ha a máskor nem túl megerőltetőnek számító tevékenységek nehezebbnek tűnnek, ennek okát a B12-vitamin hiányában is kereshetjük.

  1. Furcsa, bizsergető érzések testünkben

Úgy érzi, apró tűkkel szurkálják a testér, vagy hirtelen mintha áram futna végig rajta? Ezek a tünetek olyan idegi károsodásra utalnak, melyeket a sejtek elégtelen oxigénellátása válthatott ki.

  1. A kulcsunkat a hűtőben találjuk meg…

…vagy hiába próbálkozunk, sehogy sem jut eszünkbe kedvenc unokahúgunk neve

A feledékenység okait gyakran időskori demenciával, Alzheimer-kór kialakulásával hozzák összefüggésbe. Mégis, több idős páciens esetében kiderült, hogy helytelen volt a diagnózis. Amikor növelték a B12-vitamin-adagjukat, javult a memóriazavar kellemetlen tünete is.

  1. Szédülés, bizonytalanság

Az általános bizonytalan közérzet ugyancsak a B12-vitamin-hiány jele lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a betegeknek, akik szédülésre panaszkodtak, 40%-kal alacsonyabb volt a B12-vitamin-szintje, mint az egészséges kontrollcsoport tagjainak.

  1. Sápadt bőr

Ha arcbőrünk az egészséges rózsaszín helyett sárgás árnyalatot ölt, az a B12-vitamin hiányára utalhat. Ha ugyanis nincs belőle elegendő a szervezetünkben, akkor vörösvérsejtjeink sérülékenyebbek. Ilyenkor egy sárga bilirubin nevű anyagot bocsátanak ki, ami elszínezi bőrünket.

  1. Minden apróságon elérzékenyülünk

A B12-vitamin a hangulatunkra is hatással lehet, így a hiánya könnyen okozhat depressziót vagy szorongást.

  1. Valami nem stimmel a látásunkkal

A B12-vitamin hiánya károsíthatja a látóidegeinket. Emiatt szemünk érzékenyebb lesz a fényre, illetve homályos vagy kettős látást, sőt, akár látásvesztést is okozhat.

És végül egy átlagnál meglepőbb tünet:

Sima és piros nyelv

A B12-vitamin-hiánnyal diagnosztizált betegek mintegy fele elveszti nyelve felületéről a papillákat. Ezek azok az apró kis dudorok, melyekben ízlelőbimbóink többsége található, így ilyenkor kedvenc ételeink ízét sem élvezzük annyira.

* Forrás: prevention.com, utolsó megtekintés: 2021-04-13