A hölgyeknek érdemes jobban odafigyelniük a magnéziumra

A magnézium, ez a számunkra rendkívül hasznos anyag az egészségünkre is jótékony hatással van. Szinte azt is ki lehet jelenteni, hogy ez az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk megfelelő működése érdekében.

A magnéziumnak köszönhetjük többek között azt, hogy szépek lehetnek a fogaink és épek a csontjaink. De a magnézium segíti izmaink, idegrendszerünk, sejtjeink működését is.

Könnyű belátni tehát, hogy a magnézium minden embernek fontos. De a hölgyek esetében vannak olyan egyéb szempontok is, melyek miatt nekik kiemelten érdemes odafigyelni a magnéziumszintjükre.

Melyik időszakban a legfontosabb a nőknek a magnézium-bevitel?

A nők életében a terhesség minden szempontból különlegesen fontos időszak. Nemcsak azért, mert az élet legnagyobb csodája, a születés és életet adás élményei köthetőek hozzá, hanem egészségügyi okai is vannak.

Ilyenkor az anyuka mellett a benne növekvő új élet számára is fontos, hogy minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz hozzájuthasson. Ezen szükséges anyagok egyike a magnézium.

A magnézium a magzatnak azért fontos, hogy egészségesen tudjon fejlődni, és ne alakuljon ki semmilyen fejlődési rendellenesség. A kismamának pedig a kellemetlen izom- és lábszárgörcsök, de a hasfal, méhlepény megkeményedésének elkerülése miatt érdemes odafigyelni a napi magnézium-bevitelére. Hogy ez pontosan mennyi is legyen, nem árt, ha a nőgyógyász tanácsát kérik ki a hölgyek.

A hölgyeknek érdemes máskor is odafigyelnie az elegendő magnézium-mennyiségre

A menstruációs időszak sok nőnek tud komoly kellemetlenségeket tud okozni. Ám a magnézium ebben is segíthet: enyhíti a kényelmetlen tüneteket, így például a fejfájást, fáradékonyságot és a hangulatingadozást. A magnézium ugyanis többek között a rossz hangulatot, idegességet csökkenti azáltal, hogy enyhíti a stressz okozta kellemetlen érzést.

Érdemes tehát nekünk, nőknek minden időben kellő gondot fordítani a kiegyensúlyozott magnéziumszintünkre. Alapvetően elmondható, hogy normál esetben a napi ajánlott magnéziummennyiség hölgyeknek 300-350 mg körül van. De bizonyos változó élethelyzetekben érdemes szakemberek tanácsát is kikérni.

A magnézium még ezek miatt is fontos lehet a nőknek

A magnézium sok más esetben is segíthet abban, hogy elkerüljük az egészségünkre veszélyes helyzeteket.

  1. Magnézium a szív- és érrendszeri betegségek ellen

A kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatának elkerülése mind a férfiak, mind a nők érdeke lehet. Ebben segíthet a magnézium azzal, hogy vérereink rugalmasságára ügyel, és gátolja a vérrögök kialakulását. Ha elegendő magnézium van a szervezetünkben, azzal elkerülhetjük a szívizomzavarok, szívroham kialakulását is, valamint a vérnyomásunkat is csökkentheti.

  1. Magnézium a kóros fejfájás ellen

A kutatások alapján a magnézium hiánya összefügg a titokzatos migrén kialakulásával, ezért is fontos a magnéziumpótlás.

  1. Magnézium az ép csontokért

A magnézium a kalcium és a D-vitamin mellett a másik csonterősítő anyag.