3 vasban gazdag étel, amit még gyermekeink is szívesen fogyasztanak

Vasban gazdag étel

Ha megfelelően akarunk étkezni, nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy milyen ételeket kerüljünk, hanem arra is, hogy miből érdemes sokat fogyasztani.

Az igazán egészséges étrendben lehetőleg minden, a szervezetünk működéséhez szükséges anyag a kellő mennyiségben megtalálható. Ezek az anyagok lehetnek vitaminok vagy ásványi anyagok, nyomelemek.

Ez utóbbi kategóriába, a mikroelemek közé tartozik egy nagyon fontos anyag is. Ez az anyag a hétköznapok során is körülvesz minket, de a szervezetünk karbantartásában is igen fontos szerepe van. Ez pedig nem más, mint a vas, ami elsősorban szervezetünk oxigénellátása miatt szükséges számunkra. Szerencsére sok étel gazdag vasban, így bárki megtalálhatja azt, ami nemcsak egészséges, de finom is.

Vasban gazdag ételek: mindenkinek fontos, de különösen a gyerekeknek

Mivel szervezetünk nem tudja önállóan előállítani a működéséhez szükséges vasmennyiséget, a legegyszerűbben vastartalmú ételekkel juthatunk hozzá. Ez egyaránt fontos nekünk, felnőtteknek, de a gyermekek esetében kiemelt jelentősége van. A gyermekek még kialakulóban levő szervezetének ugyanis mind a megfelelő szellemi, mind a fizikai fejlődéshez elegendő vasra van szüksége.

Vasban gazdag ételek, és amit tudni illik róluk

A szervezetünk számára elegendő mennyiségű vas bevitelét legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk rendszeresen.

De vajon melyek azok az ételek, melyeknek a legmagasabb a vastartalmuk? A legjelentősebb vasforrások a hús, a tej valamint a tojás, valamint számos zöldség, így például a sóska.

Fontos azonban, hogy ha az ételnek magas a vastartalma, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy abból kell a legtöbbet fogyasztani. Ugyanis például hiába van a növényi élelmiszereknek magas vastartalma, azokból jóval kevesebb szívódik fel szervezetünkben, mint a húsfélékből. Ezért ha olyan étrendet szeretnénk kialakítani, ami biztosítja szervezetünk számára a megfelelő vasmennyiséget, inkább kérjünk segítséget táplálkozási szakembertől.

Most javaslunk 1 előételt, 1 levest és 1 desszertet, amelyek nemcsak finomak, könnyen elkészíthetőek – de még a vastartalmuk is magas.

Vasban gazdag étel #1: májkrém, házilag

Köztudott, hogy a húsokon belül a máj az, ami az egyik legmagasabb magtartalmú élelmiszer. Ha a sertésmájat krémesítjük, még gyermekeink is szívesen fogyasztják!

Vasban gazdag étel

Vasban gazdag étel #2: készítsünk levest szárított lencséből!

A hüvelyesek között is sok vasban gazdag élelmiszert találhatunk. Ilyen például a lencse is, a lencseleves pedig igazán finom első fogásnak.

Tipp:

A konzerv lencsének jóval alacsonyabb a vastartalma, így érdemes inkább a szárított változatát használni bármilyenféle lencséből készült ételhez

Vasban gazdag étel

Vasban gazdag étel #3: a mákos süti

A mák a vason kívül még sok más, fontos anyagot tartalmaz, ezért bátran fogyaszthatunk belőle többet. Így például egy finom kis mákos sütemény bármikor jól jöhet ebéd utáni desszertnek.

Vasban gazdag étel