A vízben oldódó vitaminok közös jellemzője, hogy az emberi szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket.
Az emberi szervezet számára azonban mind a vízben oldódó vitaminok, mind a zsírban oldódó vitaminok szükségesek, mert a szervezet védekező mechanizmusait erősítik.
A vízben oldódó vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik, a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat.
| Vízben oldódó vitaminok: |
| B komplex |
| B1-vitamin (Tiamin) |
| B2-vitamin (Riboflavin) |
| B3-vitamin (Niacin vagy Niacinamid formában) |
| B4-vitamin (M-vitamin)Folsav |
| B5-vitamin (Pantoténsav) |
| B6-vitamin (Pyridoxin, Piridoxál, Piridoxamin) |
| B7-vitamin (H-vitamin vagy Biotin) |
| B8-vitamin(Kolin) |
| B9-vitamin (Folsav) |
| B10-vitamin (PABA) |
| B12-vitamin (Kobalamin) |
| B13-vitamin (Orotsav) |
| B15-vitamin (Pangamsav) |
| B16-vitamin |
| B17-vitamin (Laetri) |
| Bx-vitamin |
| Kolin |
| Inozitol |
| C-vitamin (Aszkorbinsav) |
| H-vitamin |
| P-vitamin |
Forrás: Wikipédia