Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminok közös jellemzője, hogy az emberi szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket.

Az emberi szervezet számára azonban mind a vízben oldódó vitaminok, mind a zsírban oldódó vitaminok szükségesek, mert a szervezet védekező mechanizmusait erősítik.

A vízben oldódó vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik, a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat.

Vízben oldódó vitaminok:
B komplex
B1-vitamin (Tiamin)
B2-vitamin (Riboflavin)
B3-vitamin (Niacin vagy Niacinamid formában)
B4-vitamin (M-vitamin)Folsav
B5-vitamin (Pantoténsav)
B6-vitamin (Pyridoxin, Piridoxál, Piridoxamin)
B7-vitamin (H-vitamin vagy Biotin)
B8-vitamin(Kolin)
B9-vitamin (Folsav)
B10-vitamin (PABA)
B12-vitamin (Kobalamin)
B13-vitamin (Orotsav)
B15-vitamin (Pangamsav)
B16-vitamin
B17-vitamin (Laetri)
Bx-vitamin
Kolin
Inozitol
C-vitamin (Aszkorbinsav)
H-vitamin
P-vitamin

Forrás: Wikipédia



Fontos: A cikk tartalmának figyelembevételével fontos hangsúlyozni, hogy a  bármilyen egészségügyi problémánk van, mindig konzultáljunk orvosunkkal. A természetes összetevők használata nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsokat. Az oldalon található információk kizárólag tájékoztató és szórakoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi, állatorvosi, gyógyszerészi vagy egyéb egészségügyi szaktanácsadásnak. Az oldalt nem egészségügyi szakemberek szerkesztik. Egészségügyi panasz, tünet vagy vészhelyzet esetén hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy keresse fel a legközelebbi háziorvosi vagy ügyeleti rendelést haladéktalanul! Az oldal tartalmát mindenki kizárólag saját felelősségére használja.
Vitamin tudástár
Gyógynövények