Milyen pozitív élettani hatásokat köszönhetünk a magnéziumnak?

A magnézium egy ásványi anyag, és azért fontos számunkra, mert a szervezetünk legtöbb részének működését segíti elő nagymértékben. A magnézium leginkább szívünk és az ahhoz kapcsolódó érrendszer, valamint izmaink épségének megőrzésében segít, de neki köszönhetjük vesénk egészségét is.

A magnézium megvéd továbbá a megbetegedésektől is: immunrendszerünket erősíti, illetve csontjaink, fogaink épsége is részben rajta múlhat.

Mennyi a normális magnéziummennyiség, és hol található?

Egy egészséges felnőtt szervezetében a magnézium mennyisége mintegy 25-30 gramm. De vajon hol, milyen arányban található testünkben a magnézium? Leginkább a csontjainkban, vázszerkezetünkben: körülbelül az emberben levő magnéziummennyiségnek fele-kétharmada itt fejti ki hatását. A maradék leginkább lágy szöveteinkben raktározódik, és csak egy igen kis hányada lelhető fel sejtjeinken kívül.

Ha igazán szeretnénk átérezni, mennyire fontos egészségünk megőrzéséhez a kellő mértékű magnéziumszint, elég, ha megtapasztaljuk a magnéziumhiány kellemetlen tüneteit. Lássuk most tételesen, hol, milyen folyamatokban vesz részt szervezetünkben a magnézium.

A magnézium és élettani hatásai szív- és érrendszerünkben

Szívünk és ereink, belső szerveink egyebek mellett az azokat körülvevő izmok segítségével tudnak működni. Ebben segít – a kalcium mellett – a magnézium is. A szívben és az erekben található simaizmok hol összehúzódnak, hol pedig ellazulnak. Az izomsejtek összehúzódását a kalcium, míg az elernyedését a magnézium támogatja.

Közvetve tehát a magnézium abban segít nekünk, hogy elkerüljük az egyes szívbetegségeket. Ha szervezetünkben magnéziumhiány lép fel, akkor szívünk sejtjeiben és a vérereinkben egyfajta merevség áll be, míg koszorúereink erősebben húzódnak össze. Ez a felborult folyamat csökkenti vérellátásunk hatékonyságát, és ez idővel a közérzetünkre is hatással lehet. Ha szeretnénk elkerülni ennek a jelenségnek a kellemetlen tüneteit, ügyeljünk a folyamatos és rendszeres magnéziumpótlásra.

A magnézium és élettani hatásai az anyagcsere folyamatai során

A magnézium egyik legfontosabb élettani hatása az, hogy segíti szervezetünk energiaellátását. Sejtjeink egyik vegyülete kölcsönhatásba lép a testünkben levő magnéziummal, melynek eredményeképpen anyagcserénk működése hatékonyabbá válik.

A magnézium és élettani hatásai vázizomrendszerünkben

Vázizmaink egészségének megőrzése ismét a kalcium és a magnézium kölcsönös együttműködésének köszönhető. Csakúgy, mint a szív- és érrendszeri izmoknál, a kalcium segíti vázrendszerünk izmainak összehúzódását, míg a magnézium ellazítja azokat. Az izmok normál működése szempontjából az az ideális, ha kétszer annyi kalcium van a szervezetünkben, mint magnézium. Amikor ez az arány valamelyik irányba elmozdul, az előbb-utóbb valamilyen kényelmetlen tünet formájában nyilvánul meg. Ha nem juttatunk elegendő magnéziumot szervezetünkbe, akkor kalciumszintünk fajlagosan megnő; általában ilyenkor szoktuk tapasztalni az izomgörcsök kellemetlen érzését.

A magnézium és élettani hatásai csontozatunkban

A magnézium a csontképződésben is segít: minél több magnéziumot fogyasztunk, annál sűrűbb lesz csontozatunk. Így a csontritkulás elkerülhető, amennyiben megelőzzük a magnéziumhiány kialakulását.