12 C-vitaminban gazdag élelmiszer
Napjainkban az ételek egy része már nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vitamint, ezért fokozottan figyelni kell arra, hogy legyen megfelelő mennyiség a szervezetünkben. A téli időszak amúgy is megterhelő, ezért fontos rendszeresen vitaminokat bevinni az étrendünkkel a szervezetünkbe. Törekedni kell a kiegyensúlyozott, vitamindús étrendre. Télen kifejezetten kedvező a helyzet a légúti betegségek megjelenésének, így jó ha támogatjuk az immunrendszerünket vitaminok fogyasztásával. A zöldségek és gyümölcsök feldolgozásához szükséges gépek ipari konyháknak webáruházakból könnyen beszerezhetőek.
A C-vitamint sokan pótolják nagy dózisú tablettával, pedig a szervezetünk már egy darab 200 mg-os C-vitamin tablettával majdnem telítődik. Fontos azt is tudni, hogy a C-vitamin felszívódása a szájnyálkahártya után a gyomorból, majd a vékonybélből szívódik fel. A fel nem szívódott mennyiség a széklettel távozik a szervezetből.
Mire kell a C- vitamin a szervezetnek?
Fontos tudni, hogy a C-vitamint nem csak táplálék kiegészítőkkel lehet a szervezetbe juttatni, ehhez a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása is megfelelő lenne, olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel amelyeknek magas a C-vitamin tartalma.
De mire jó a C-vitamin?
- Fokozza az immunrendszer működését, így a fertőzéseknek jobban ellent tud állni szervezetünk.
- Segíti a sebgyógyulást és a regenerálódást.
- Védelmet nyújt a daganatos betegségekkel szemben mint antioxidáns.
- Csökkenti a stresszt.
- Az allergiás panaszokat enyhíti.
- A kollagén képződést segíti.
- Tisztítja és erősíti az érfalat.
- A fogínynek védelmet ad.
- Segíti a növekedést és a hormon képződést.
- Csökkenti a koleszterint.
- Az anyagcsere folyamatokban részt vesz.
- A vas és réz felszívódását fokozza.
Melyek a legtöbb C-vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök?
- Acerola cseresznye
167,7 mg C-vitamint tartalmaz minden 100 gramm acerola cseresznye.
- Petrezselyem
140 mg C-vitamin található a petrezselyem 100 grammjában.
- Csipkebogyó
42,6 mg C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó minden 100 grammja.
- Zöld és piros chili
24,2 mg C-vitamin tartalma van a zöld és piros chili minden 100 grammjának.
- Fekete ribizli
18,1 mg C-vitamint tartalmaz a feketeribizli minden 100 grammja.
- Kiwi
9,2 mg C-vitamin található meg a kiwi minden 100 grammjában.
- Citrom
7,7 mg C-vitamin tartalom a citrom minden 100 grammjában megtalálható.
- Brokkoli
6,5 mg C-vitamint tartalmaz a brokkoli minden 100 grammja.
- Eper
5,8 mg C-vitamin tartalma van az epernek minden 100 grammjában.
- Narancs
5,3 mg C-vitamin található a narancs minden 100 grammjában.
- Ananász
3,6 mg C-vitamin található az ananász minden 100 grammjában.
- Kelbimbó
1,3 mg C-vitamin található a kelbimbó 100 grammjában.
Összegezve
A C-vitaminra a szervezetünk működéséhez szükség van, amelyet zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is lehet biztosítani, nem csak a nagy dózisú vitamin tabletták bevitelével. A nagy C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök természetes módon tudják pótolni az egészségünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat.
Vitamin tudástár: