12 C-vitaminban gazdag élelmiszer

12 C-vitaminban gazdag élelmiszer

12 C-vitaminban gazdag élelmiszer

Napjainkban az ételek egy része már nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vitamint, ezért fokozottan figyelni kell arra, hogy legyen megfelelő mennyiség a szervezetünkben. A téli időszak amúgy is megterhelő, ezért fontos rendszeresen vitaminokat bevinni az étrendünkkel a szervezetünkbe. Törekedni kell a kiegyensúlyozott, vitamindús étrendre. Télen kifejezetten kedvező a helyzet a légúti betegségek megjelenésének, így jó ha támogatjuk az immunrendszerünket vitaminok fogyasztásával. A zöldségek és gyümölcsök feldolgozásához szükséges gépek ipari konyháknak webáruházakból könnyen beszerezhetőek.

A C-vitamint sokan pótolják nagy dózisú tablettával, pedig a szervezetünk már egy darab 200 mg-os C-vitamin tablettával majdnem telítődik. Fontos azt is tudni, hogy a C-vitamin felszívódása a szájnyálkahártya után a gyomorból, majd a vékonybélből szívódik fel. A fel nem szívódott mennyiség a széklettel távozik a szervezetből.

Mire kell a C- vitamin a szervezetnek?

Fontos tudni, hogy a C-vitamint nem csak táplálék kiegészítőkkel lehet a szervezetbe juttatni, ehhez a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása is megfelelő lenne, olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel amelyeknek magas a C-vitamin tartalma.

De mire jó a C-vitamin?

  • Fokozza az immunrendszer működését, így a fertőzéseknek jobban ellent tud állni szervezetünk.
  • Segíti a sebgyógyulást és a regenerálódást.
  • Védelmet nyújt a daganatos betegségekkel szemben mint antioxidáns.
  • Csökkenti a stresszt.
  • Az allergiás panaszokat enyhíti.
  • A kollagén képződést segíti.
  • Tisztítja és erősíti az érfalat.
  • A fogínynek védelmet ad.
  • Segíti a növekedést és a hormon képződést.
  • Csökkenti a koleszterint.
  • Az anyagcsere folyamatokban részt vesz.
  • A vas és réz felszívódását fokozza.

Melyek a legtöbb C-vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök?

  1. Acerola cseresznye

167,7 mg C-vitamint tartalmaz minden 100 gramm acerola cseresznye.

  1. Petrezselyem

140 mg C-vitamin található a petrezselyem 100 grammjában.

  1. Csipkebogyó

42,6 mg C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó minden 100 grammja.

  1. Zöld és piros chili

24,2 mg C-vitamin tartalma van a zöld és piros chili minden 100 grammjának.

  1. Fekete ribizli

18,1 mg C-vitamint tartalmaz a feketeribizli minden 100 grammja.

  1. Kiwi

9,2 mg C-vitamin található meg a kiwi minden 100 grammjában.

  1. Citrom

7,7 mg C-vitamin tartalom a citrom minden 100 grammjában megtalálható.

  1. Brokkoli

6,5 mg C-vitamint tartalmaz a brokkoli minden 100 grammja.

  1. Eper

5,8 mg C-vitamin tartalma van az epernek minden 100 grammjában.

  1. Narancs

5,3 mg C-vitamin található a narancs minden 100 grammjában.

  1. Ananász

3,6 mg C-vitamin található az ananász minden 100 grammjában.

  1. Kelbimbó

1,3 mg C-vitamin található a kelbimbó 100 grammjában.

Összegezve

A C-vitaminra a szervezetünk működéséhez szükség van, amelyet zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is lehet biztosítani, nem csak a nagy dózisú vitamin tabletták bevitelével. A nagy C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök természetes módon tudják pótolni az egészségünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat.

12 C-vitaminban gazdag élelmiszer
12 C-vitaminban gazdag élelmiszer

 



Vitamin tudástár: