Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezésében a „P” betű. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.
A C-vitamin kísérője, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák – elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.
A vízben oldódó vitaminok esetében nem fordul elő túladagolás, mert a vízben oldódó vitaminokat nem tudja tárolni a szervezet.
P-vitamin (Rutin) C27H30O16
P-vitamin hiánya:
Feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért hiánytüneteik átfedhetik egymást.
- Hiányában gyakori ínyvérzés léphet fel fogmosáskor.
- Nőknél menopauzában csökkenti a hőhullámokat.
500 mg C-vitaminhoz 100 mg bioflavonoid szedését javasolják.
A rutin védőfaktorként szükséges a szervezet számára a C-vitamin mellékanyagaként.
- erősíti a hajszálereket,
- mérsékli a koleszterinszintet,
- lassítja az öregedési folyamatokat,
- jó az ödéma és a herpesz kezelésére,
- antioxidációs tulajdonsága révén gátolja a tumor növekedését.
Forrás: Wikipédia