Ha megfelelően akarunk étkezni, nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy milyen ételeket kerüljünk, hanem arra is, hogy miből érdemes sokat fogyasztani.
Az igazán egészséges étrendben lehetőleg minden, a szervezetünk működéséhez szükséges anyag a kellő mennyiségben megtalálható. Ezek az anyagok lehetnek vitaminok vagy ásványi anyagok, nyomelemek.
Ez utóbbi kategóriába, a mikroelemek közé tartozik egy nagyon fontos anyag is. Ez az anyag a hétköznapok során is körülvesz minket, de a szervezetünk karbantartásában is igen fontos szerepe van. Ez pedig nem más, mint a vas, ami elsősorban szervezetünk oxigénellátása miatt szükséges számunkra. Szerencsére sok étel gazdag vasban, így bárki megtalálhatja azt, ami nemcsak egészséges, de finom is.
Vasban gazdag ételek: mindenkinek fontos, de különösen a gyerekeknek
Mivel szervezetünk nem tudja önállóan előállítani a működéséhez szükséges vasmennyiséget, a legegyszerűbben vastartalmú ételekkel juthatunk hozzá. Ez egyaránt fontos nekünk, felnőtteknek, de a gyermekek esetében kiemelt jelentősége van. A gyermekek még kialakulóban levő szervezetének ugyanis mind a megfelelő szellemi, mind a fizikai fejlődéshez elegendő vasra van szüksége.
Vasban gazdag ételek, és amit tudni illik róluk
A szervezetünk számára elegendő mennyiségű vas bevitelét legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk rendszeresen.
De vajon melyek azok az ételek, melyeknek a legmagasabb a vastartalmuk? A legjelentősebb vasforrások a hús, a tej valamint a tojás, valamint számos zöldség, így például a sóska.
Fontos azonban, hogy ha az ételnek magas a vastartalma, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy abból kell a legtöbbet fogyasztani. Ugyanis például hiába van a növényi élelmiszereknek magas vastartalma, azokból jóval kevesebb szívódik fel szervezetünkben, mint a húsfélékből. Ezért ha olyan étrendet szeretnénk kialakítani, ami biztosítja szervezetünk számára a megfelelő vasmennyiséget, inkább kérjünk segítséget táplálkozási szakembertől.
Most javaslunk 1 előételt, 1 levest és 1 desszertet, amelyek nemcsak finomak, könnyen elkészíthetőek – de még a vastartalmuk is magas.
Vasban gazdag étel #1: májkrém, házilag
Köztudott, hogy a húsokon belül a máj az, ami az egyik legmagasabb magtartalmú élelmiszer. Ha a sertésmájat krémesítjük, még gyermekeink is szívesen fogyasztják!
Vasban gazdag étel #2: készítsünk levest szárított lencséből!
A hüvelyesek között is sok vasban gazdag élelmiszert találhatunk. Ilyen például a lencse is, a lencseleves pedig igazán finom első fogásnak.
Tipp:
A konzerv lencsének jóval alacsonyabb a vastartalma, így érdemes inkább a szárított változatát használni bármilyenféle lencséből készült ételhez
Vasban gazdag étel #3: a mákos süti
A mák a vason kívül még sok más, fontos anyagot tartalmaz, ezért bátran fogyaszthatunk belőle többet. Így például egy finom kis mákos sütemény bármikor jól jöhet ebéd utáni desszertnek.