Site icon Vitamin fajták

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminok közös jellemzője, hogy az emberi szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket.

Az emberi szervezet számára azonban mind a vízben oldódó vitaminok, mind a zsírban oldódó vitaminok szükségesek, mert a szervezet védekező mechanizmusait erősítik.

A vízben oldódó vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik, a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat.

Vízben oldódó vitaminok:
B komplex
B1-vitamin (Tiamin)
B2-vitamin (Riboflavin)
B3-vitamin (Niacin vagy Niacinamid formában)
B4-vitamin (M-vitamin)Folsav
B5-vitamin (Pantoténsav)
B6-vitamin (Pyridoxin, Piridoxál, Piridoxamin)
B7-vitamin (H-vitamin vagy Biotin)
B8-vitamin(Kolin)
B9-vitamin (Folsav)
B10-vitamin (PABA)
B12-vitamin (Kobalamin)
B13-vitamin (Orotsav)
B15-vitamin (Pangamsav)
B16-vitamin
B17-vitamin (Laetri)
Bx-vitamin
Kolin
Inozitol
C-vitamin (Aszkorbinsav)
H-vitamin
P-vitamin

Forrás: Wikipédia

Exit mobile version